måndag 1 april 2013

Laos - here we come!


Då är vi alltså på berget Laos - för det är väl ett berg?? Man kan åtminstone tro det när man reser i de norra delarna... Uppuppupp på ettans växel och sen ner med bromsen i botten!

V i startade imorse vid halvåtta från Chiang Rai - bussen mot gränsen, Chiang Khong. Där fick vi visa våra pass och fylla i departurekorten, som vi glömt att göra i förväg... Sedan promenad vi ner till Mekong river, där man tog den lilla båten över floden till Laos och staden Huay Xai. Nu skulle det fixas visum. Lätt som en plätt - bara ännu mer fylleriövningar, vilket vi är vana vid från jobben... 31 dollar/person + 1 dollar för att det är helg...

Detta verkade vara en rätt trevlig håla, men planerna var att redan idag ta oss till Udomxai. Alltså biljett till denna buss - halvtolv, som blev tolv. Sex timmar skulle resan ta, men minst sju satt vi där och skakade. I och för sig rätt trevlig resa ur naturupplevelsesynvikeln. Vackert, vackert med höga berg och djupa dalar, som vi då skulle upp och ner för!
Oftast brukar man stanna vid nån väg"krog" på dessa längre resor. Denna gång blev det bara kisspauser längs dikesrenen -där männen radade upp sig... + ett stopp där man kunde köpa dricka, chips och lite frukt. Alltså blev denna dags födointag dricka, chips och en hel, färsk ananas - vansinnigt gott!

Slutligen anlände vi då till Udomxai, glada att komma helskinnade dit. De flesta medpassagerare fortsatte ett antal timmar mot Luang Prabang, men vi skuttade glatt över de extra pallar som stod utställda i gången och gick av!

Har nu hittat ett ganska sjabbigt hotell, men ändå toa och dusch på rummet. När man kliver in i "entrén", kliver man också rakt in i ägarnas sängkammare - en rosa säng med sänghimmel.. Wifi finnes ej.

En sen frukost/lunch/middag blev det, även om utbudet var lite klent, speciellt för den vegetariska halvan av oss. Men ris är också gott... Imorgon vidare mot Nong Khiaw!

Denna busstur - i minibuss, fullpackad sådan - var minst sagt omskakande! Vägen var sämre än allt vi tidigare åkt på och bussen gick i samma klass. Två gånger fick vi kliva ur för att chauffören skulle fixa till den - byte av hjullager gång 1 och byte av punkterat däck gång 2... Upp och ner gick det dessutom, men efter knappa sex timmar (fyra timmar var den utlovade tiden), kunde vi veckla ut våra kroppar och konstatera att vi var framme.
Nong Khiaw är en liten trevlig stad, omgiven av mäktiga berg - så vackert! Har fått ett rum med utsikt över floden och bergen samt hängmattor framför dörren... Dock var elen ur funktion , så toabesök fick ske med ficklampa.

Har nu ätit en någorlunda mättande måltid - dom har några gröna, mindre goda blad i maten i Laos, som vi inte riktigt gillar... Wifi hittade vi på grannhotellet, så där sitter vi nu.

Imorgon hyr vi nog cyklar och tar oss runt i omgivningen - en grotta som ska vara värt besök satsar vi på!

Framme vid gränsen till Laos

Nu blir det båt över. 40 Bhat/pers

Väl i land så blev det en massa pappersjobb... för Bettan!

Laos från bussfönstret

När man vill ligga så fäller man sätet, och då får bakomvarande sätet under hakan

Framme i Udomxai och lite streetfood

I väntan på bussen till Nong Khiaw så fick grisarna plats på bussen bredvid. Åker mycket bättre än oss ska det visa sig, dom har nämligen bälte, ac och kan sträcka på benen - vilket vi saknade!

Dags att renovera framhjulslagret...

Bettan spanar på håll hur det går...

... å sen var det dags för en punka i regnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar