torsdag 18 december 2014

Sydafrika - Kust och Addo Elephant NP!

Vi åkte vidare från Chintsa på lördag morgon - vi hade inte kunnat stanna även om vi velat eftersom stället var fullbelagt hela helgen. Vi skulle inte så långt denna gång, endast ca tre mil till East London hade vi tänkt.
Vi hade även tittat ut ett boende som INTE var Backpackingställe - ett guesthouse som dock hade ett s k backpackingrum. Det innebar att det var beläget i uthuset och att toaletten delades med tjänstefolket... För övrigt var det lugnt, rökfritt och även här en härlig utsikt över havet. Dessutom fanns det pool!

Vi tog en ordentlig promenad ner till stranden och längs denna. Det blåste i Sverige just idag fick vi höra och det gjorde det verkligen här också! Att äta den inköpta lunchen på stranden innebar sand i både mat och mun.

Väl tillbaka blev det ett dopp i poolen och därefter slog vi oss ner i det flotta vardagsrummet - detta var en stor villa som gjorts om till guesthouse - och läste, bloggade och tog det lugnt.
Vi träffade bara tjänstefolket, som var vänliga och hjälpsamma. Ägarinnan dök visserligen in en kortis, men mer än "hej" hann hon inte säga...

En lördag på beachen - åtminstone delvis. Började med en biltur in i stan, men det var inte mycket att se. Fortsatte ner på stranden, för att konstatera att det nog ändå vore skönt med ett dopp i Indiska Oceanen. Tillbaka till hotellet för att hämta badkläder.
Lite svalt var det allt innan man doppat sig, men sedan så härligt. Dock gick man inte ut många meter - vågorna var höga och baksuget påtagligt. Dessutom var det mycket begränsat var man fick bada, mellan flaggorna. Där var det trångt, men hjärtligt.

Vi tyckte det var en trevlig strand och blev lite förvånade när det kom fram en ung, vit tjej och berättade att det fanns en mycket bättre och säkrare strand en bit bort. Jag frågade på vilket sätt den var säkrare och fick svaret att där var det mest vita som badade...??? Vi kände oss väldigt säkra där vi var och förstod verkligen inte vad hon menade.
När vi var nöjda tog vi ändå bilen bort till den andra stranden och där var mycket riktigt mest vitingar som badade där. Varför det skulle vara säkrare förstod vi dock fortfarande inte.

Avslutade eftermiddagen i poolen vid vårt guesthouse och slog oss sedan även denna kväll ner i soffgruppen, med utsikt över havet!

Söndag och vädret var "sol och klarblå himmel". En dag till här i East London! Vi bestämde oss att prova den "vita stranden" en gång till, men efter någon halvtimme åkte vi åter till den vi varit på igår. Vi kunde konstatera att vitingar ligger och pressar i solen, eller vandrar fram och tillbaka på stranden i sina för små badbyxor/bikinis. Få badar.
De svarta badar när de är på stranden - och kvinnorna badar i sina vanliga kläder - vilket även jag gjorde idag, för att slippa bränna mig. För övrigt var det många som tyckte vi var ett roligt inslag på stranden och även jag skrattade när fyra - mycket välgödda - tonåringar helt sonika slog sig ner i strandkanten för att titta på Kent när han badade :)!

En stund vid poolen blev det "hemmavid", men sedan blev vi avbrutna av ett bröllopsfölje som suttit av tiden en stund i vardagsrummet. Den ansvariga (svarta) kvinnan var mäkta irriterad, eftersom de bara betalt för en natt och nu alltså var inne på dag 2 - utan att betala extra. Extrajobb blev det således för henne, att plocka ihop efter dem när de äntligen försvann.
Hon berättade för övrigt att hon jobbade samtliga dagar i veckan, med en helg i månaden ledigt. Hon bodde på stället, i ett litet kyffe, och hade således alltid jour! För detta tjänade hon 2000 Rand/månad - knappt 1500 kr!. Ägarinnan själv visade sig nästan aldrig. Hon var inte nöjd med sin situation ska väl tilläggas...

Måndagen bjöd på grått väder med regn. Perfekt dag för bilåkning således. Inte helt lätt att ta sig ur East London om man nu ville ta motorvägen söderut och det ville vi. Självklart lyckades vi så småningom genom min eminenta kart- och skyltläsning!
Första stopp blev King Williams town. Där hade man nämligen ett Budgetkontor och vi tänkte passa på att förlänga bilen till hemresan. Lätt som en plätt trodde vi - nejdå, det var massa om och men, så vi valde att skjuta på problemet till nästa Budgetkontor. Då skulle vi komma närmare vårt första datum för avlämning av bilen och kanske kunna kolla andra alternativ - billigare sådana.

Därefter blev det raka spåret till Addo. De sista milen gick på grusväg och helt plötsligt stod vi framför en rejäl grind. En vakt berättade att vi nu skulle ta oss igenom Addo Elephant National Park. Mycket riktigt stod där en gigantisk elefant en bit bort. Denna färd tog bara fem minuter, sedan var man framme i den pyttelilla, inte så trevliga byn Addo.
Närmare 30 mil blev det innan vi var på plats vid det backpackingställe som vi hittade och som också verkade helt ok. Det blev ett safaritält för tio personer, som vi nu fick för oss själva för nån tia extra. Billigt blev det hur som helst. Tyvärr fanns det bara plats för oss för en natt, så vi bestämde oss för att göra safari på egen hand i egen bil dagen därpå - för att sedan ta oss vidare mot nästa mål.

Safaritisdag! Mulet på morgonen, men uppehåll. Ca 150 kr/person fick vi betala för att göra safarin på egen hand i egen Cheva! Helt ok och absolut värt pengarna visade det sig efteråt.
Man fick en karta och kunde själv välja olika rutter. Vi var ju inte ensamma i parken, men det var absolut inte trångt. Ett vattenhål i början av resan gav oss genast vårt första lejon! En stor hanne som vara törstig, honan låg en bit därifrån. Tyvärr har vår fina kamera gått sönder - flera månader sedan - så mobilerna fick även idag duga. Zoomen är väl inte optimal med dessa...

Vi fick sedan se strutsar som bråkade och fjantade sig, massor med "Hakuna Matatas", zebror, sköldpaddor - stora och små, lite annat smått och gott samt förstås elefanterna! De är enorma och det blev lite svettigt när mamma, pappa, en annan bjässe samt en unge fick för sig att vila upp sig på vägen. De bestämde sig sedan för att vandra vidare på vägen, men där stod ju bilar - fler och fler blev vi. När elefanterna flaxade med öronen och trampade på, då backade vi bilar! Tog nog en timme innan de bestämde sig för att återgå till vegetationen och vi kunde fortsätta. Vi träffade på fler grupper med elefanter, men de höll sig i naturen till min belåtenhet.

Efter ca fem timmar rullade vi ut genom gaten igen. Personalen kollade bagageluckan så vi inte stoppat in nån elefant eller annat värdefullt. Det hade vi inte. Därefter satte vi kurs mot närmsta by för att hitta boende för natten. Allt var fullt - eller för dyrt. Synd för det var vackert område, med både flod och höga sanddynor mot havet. Nåja, vi drog vidare de tre milen till Port Elisabeth. Stor stad, som låg tjusigt vid Indiska Oceanen. Vi lyckades trassla oss genom staden och faktiskt hitta på de ställen vi kollat ut innan. Även på backpackerställen var det ganska fullt, men vi hittade ett rum på Helicharters backpackers som fick duga - främst är det priset som gör att vi fortsätter att leta på dessa ställen, trots rökare och hundar, katter och inte alltid helt rent...

En promenad ner till beachen som var fullsmockad med folk! Det visade sig att det var public holiday just denna dag, därav folkmassorna. Man skulle dessutom fira in badsäsongen - eller nått sånt - med raketer och fest, senare på natten.
Innan sänggång fick vi personalen att byta lakan i sängen - de såg inte direkt nytvättade ut....

En onsdag som vi delvis tillbringade på flygplatsen i Port Elisabeth. Vi skulle fixa till det med hyrbilen tänkte vi. Först gjorde vi ett försök att hitta det Budgetkontor som skulle ligga på universitetsområdet. Det kanske det gjorde, men vi hittade det inte och ingen verkade veta var det i så fall låg.

Flygplatsen gick bättre att hitta och även kontoret. Det visade sig att en förlängning inte var gjord i en handvändning, men nu är det ändå fixat - hoppas vi. Den 23 december, när vårt första kontrakt går ut och nästa tar vid, ska någon ringa oss och själva affären genomförs då - pengarna reserveras.

Därefter blev det lite beach. Lite svalt, men fullt badbart och vågorna var mer lagom denna dag.
På kvällen blev det frossa - feberfrossa - för mig. Tyckte inte jag bränt mig, men tydligen hade jag det. SUCK! Sov inte mycket - tur Kent satt bakom ratten när vi drog vidare efter frukost.

Gjorde först några stopp I Cape St Francis Bay och Cape St Francis. Mer klippor och vågor, annars mest en massa nybyggda och stora villor. Vi valde att åka vidare!

Nä, ditåt är beachen!

Ja, du har då alltid rätt, Älskling!

Japp!

Men poolen e ändå bäst...

...för där har jag mina små vänner

Syns jag?

Nu Då?

NUU DÅÅÅ???

Lite mys med mina små vänner.

Tjooohoooo....

Titt Ut!

Inatt blir det stortältet. Bara vi två i ett tiomannatält!

Dags att träffa dom stora djuren i Addo Elephant National Park

Nu blev det kaos. Elefantmamman såg till att vi backade från hennes unge... Å ALLA BACKADE!!

Hmmm... här någonstans ska det finnas fler lejon, enligt kartan...

Inget lejon, bara en Hakuna matata!

Fler elefanter men på behörigt avstånd denna gång


På väg ut ur parken, och moooot havet igen...

... fler som skulle dit!

Uppstoppade pingviner...!

... och små levande i bur!

Dags att se mot nya mål, snart julafton!

GOD JUL!

1 kommentar: