tisdag 2 december 2014

Lesotho- Roma!

En god natts sömn och vi var redo för torsdagens äventyr! Frukost med linneservett även idag! Därefter spände vi tvättlinan med tvätten som inte hunnit torka, mellan handtagen i baksätet och drog iväg. Roma var destinationen för dagen och endast tre mil att köra!

Skyltat till vårt utsedda boende - HURRA!! Vilket ställe! Det var som en jättestor trädgård med olika "områden" och mängder med vackra blommor, inklusive doftande rosor och stockrosor!.
Vi ville gärna bo lite billigare nu några nätter och bad därför att få se hur deras dorm såg ut. Dorm här var inte vad vi var vana vid - ett stort antal sängar hoptryckta på liten yta - utan ett eget litet hus med två sängar och kök! Toa och dusch i annat hus mitt emot.

På området finns dessutom en affär, en kvarn där folk kommer och maler sin majs, två små, fräscha swimmingpooler, wifi-område, många olika hus och byggnader samt en tvättstuga - med rejäla kar att tvätta i! Jag tvättade genast upp våra måttligt rena reseshorts - många tvättlinor att använda fanns, så vår egen behövdes inte!
Till stan (fel - Lesotho har bara en stad och det är Maseru) var det ca två kilometer och vi tog bilen för att handla på oss mat för några dagar. Lagom till hemkomsten kom regnet. Och åskan. Och blixten. Det ÄR häftigt när man sitter inne med tänt ljus! Dock var detta inte så lämpligt för min nytvättade tvätt - eller det kanske det var, men den blev inte torr... Dock visade det sig när den så småningom torkat, att våra resebyxor var renare än aldrig förr - slagregn i stora mängder var gynnsamt för våra ingrodda fläckar!

Fredagen hade vi tänkt ägna oss åt hiking - vi skulle se de berömda dinosauriefotavtrycken... Det blev dock ändrade planer när Sid - guide och personal på vårt boende - förklarade att han idag skulle ta det kanadensiska paret till grottorna. Ville vi följa med? Jo, vi var på. Paret från Kanada var i Lesotho för att hämta sin nyadopterade dotter, som således också följde med.

Vi åkte varsina bilar - Sid åkte med kanadensarna. Först skulle vi få lite historia om området vid ett stopp vid Thaba Bosu - vi var just då i det "mest välutbildade området" här i Lesotho - kanske mest beroende på att universitet ligger här i Roma. Guiden hade dock en annan teori - en lång historia som vi hoppar över just nu...

Därefter åkte vi vidare... långt upp och långt ut på landsbygden. Ett stopp blev det vid en damm som höll på att byggas - folk som bodde där skulle snart bli tvungna att flytta, till förmån för det vatten som skulle komma att fyllas upp där.
Därefter fortsatte resan, med ett lite svettigt stopp vid poliskontroll - Kent hade lämnat internationella körkortet hemma och jag hade lämnat papperna på att vi hade tillstånd att ta in bilen... Nåja, de nöjde sig med Kents svenska körkort och frågade aldrig efter något annat...

Resan som var sagd att ta ca 30 minuter på fina vägar, visade sig bli något längre.. ca 2,5 timmar. Dessutom grusvägar med hål i även denna dag. Värsta biten var dock sista sträckan då vi skulle brant nerför och "vägen" var i bedrövligt skick - stora rullande stenar, djupa rännor från gårdagens häftiga regnande och lös sand. Vi var inte glada när vi var nere - inte kanadensarna heller. Inte blev vi lyckligare när det visade sig att det var första dagen på en ölfestival - märkligt ställe för en ölfestival där man behövde bil för att ta sig dit.

Vi kunde nu inte köpa en biljett för 40 Rand till grottorna, som var vanliga priset. Istället måste vi köpa biljett till hela festivalen - 150 Rand per person. Dessutom skulle turen ta betydligt längre tid än vad Sid utlovat - vilket inte passade det kanadensiska paret som hade tid att passa.
Vi kände dessutom att vi nog borde ta oss upp för "vägen" innan den blev helt oframkomlig. Det var gränsfall att det gick, med dessa rullande stenar i det lösa gruset. När jag klev ur bilen lyckades dock Kent trixa upp den...

Väl tillbaka valde vi att göra dinosauriefotspårsturen ändå. Det var en vandring på en halvtimme från boendet, uppåt. Att hitta spåren var inte så lätt, men en av byborna kom till vår hjälp. Om det verkligen var dinosaurierna som lämnat sina spår där är ju svårt att säga, men något var det....
Vandrade lite däruppe - med häftig utsikt förstås. Tillbaka igen provade vi en av simbassängerna, vilket var helt ok.

Lördag och promenad in til Roma. Vi valde att gå längs bergssluttningen, bland alla små hus. Det är oftast trevliga, välskötta hus med massor med blommande blommor och grönt gräs - det kommer ju en hel del regn här.
Inne i Roma blev det ett besök på landets enda universitet. Det var jättegammalt enligt en av studenterna. Vi hittade sedemera en skylt där det stod 1945 som byggår... Studenten själv var i ung samma ålder som universitetet kan tilläggas!
Kent som har näsa för wifi hittade givetvis fritt sådant, vilket passade bra eftersom nätet på vårt boende av någon anledning spärrats till de flesta sidor. Hur som helst såg universitetet mycket trevligt och välskött ut.

Handlade lite och gick sedan samma väg tillbaka. Ett dopp i poolen och därefter en slö eftermiddag. Vi vänder och vrider på våra kartor för att se vart vi vill sen... Inte lätt och tiden rinner iväg!!

Frukost: Köttfärs, bacon å kaffe... Mums!

Är man på resande fot får bilen bli torkplats för den rena tvätten

Stormen på Roma Trading Post Guest House, förstörde vårt altantak, men nytt e på G!

Egen privat parkering på gräsmattan...

... och nya vänner!

Dags att prova Romas berömda grillade kyckling... såååå j#%"a gott!

Törstig blir man efter fågelmaten...

Promenad runt Roma Trading Post Guest House. Här deras majskvarn...

... och tvätteri.

Dags för lite kultur...

... dammbesök...

... och snack med nyfikna små barn i trasiga kläder.

Titt på berget som stått modell för deras traditionella hattar

Besök vid grottorna, som blev besök på ölfestivalen i stället, se men inte röra/smaka... Shiiiit, att det bara e jag som får köra!!!

Ett av alla bergen i området...

... å ett annat...

Berget ovanför Roma Trading Post Guest House fick vi känna på riktiga, gigantiska dinosauriefotspår...

Frågar mannen som visade oss spåren hur man vet att det är äkta... "Sience" -svarade han!

Kaktusblomstänger


Nya vänner på Universitetet i Roma...

... å gratis Wifi!

Vissa går till affären, andra tar bilen... eller åsnan!

Promenad i Romas utkant.

Svettig blir man i denna värme. Då passar det meed bad. Här ett hopp från vänster...

... å här ett hopp från höger.

Frågor på det

Dags att dra vidare. Ses snart igen!

1 kommentar: