tisdag 9 april 2013

Mot Khong lor och Ban Khoum Kham!

En god frukost och lite tid över, innan minibussen hämtade oss för transfer till den södra busstationen. Där äntrade vi en vanlig, hederlig local bus, med en chaufför som kunde vägen!
Vi var de enda turister som skulle vidare mot Khong lor, övriga medpassagerare var icke engelskspråkiga skulle det visa sig - men att Kent slog i huvudet i takfläktarna (det fanns fyra - dunk, dunk, dunk, dunk) varje gång han skulle in o ut, det förstod man...Jättekul!!

Efter de utlovade fem timmarna var vi i en liten, till synes, trevlig by vid namn Khoum Kham .... Frågan var nu om vi skulle av här, för att sedan ta en tuktuk till Khong lor. INGEN kunde ge besked - som vi förstod - så vi tog en chansning och hängde på ett tag till - fyra mil. Det visade sig  vara rätt!

Vi hamnade i Khong lor, med en km till grottan. Byn, knappt en by föresten, har två guesthouse o en restaurang.

Efter en välbehövlig måltid gick vi kilometern ner till floden - otrolig ommgivning, med berg, flod och grottöppningar!
Elisabet kunde inte motstå och tog ett dopp - så svalkande och skönt! Pissmyrorna som visade sig vid klädbytet var mindre trevliga...

Imorgon ska vi vara på plats när grottan öppnar vid 08, frukost innan dess!  7,5 km grotta ska vi ta oss igenom - det ska bli häftigt!!

Mellanmål på vägen, riskaka modell större med choklad

Framme. I morrn ska vi in i hålet därborta... 7,5 km mörk grotta!

Middagen serverades bl a av denna söta dam

Kvällspromenad. Laddar för grottäventyret...

Bettan kvällsbadar utanför grottmynningen - Vi laddar lite olika!

Khong lor Cave och Ban Khoum Kham!

Först i kön, första båten in i grottan - självklart! 110000 Kip för en båt + 2000 Kip/person. Vi fick två guider med i båten, tyvärr inte så språksamma. MEN vilken häftig resa! Vattnet var lågt, så på sina ställen fick vi kliva ur och vada, medan båten drogs.
På ett ställe klev man iland för att gå en sträcka på ca 200 m, för att kunna komma nära alla stalaktiter och stalagmiter. Det var en underlig  känsla att glida fram på vattnet i 7,5 km med ett massivt berg runtomkring sig! När vi kom tillbaka blev det bad - idag även för Kent!

Vi hade checkout kl 12 och hann i god tid och åt sedan lunch i väntan på den tuktuk som skulle avgå kl 13 och ta oss tillbaka till Ban Khoun Kham. Tyvärr kom det ingen tuktuk förrän 40 minuter senare och då bara för att plocka upp oss + två turister till. Sedan ställde han ifrån sig bilen och gick och jagade fler kunder... Var borta nån timme, trots att en av de andra turisternas ihärdiga tutande i signalhornet...

Vi anlände således ca två timmar senare än beräknat till Khon Kham, så  promenaden till vattenfallet fick vi hoppa över.

Just ätit middag och nu väntar vi bara på att hotellägaren ska golfat klart, så vi kan få betala. Vi åker imorgon bitti vidare kl 08 och det är skönt om den biten är klar då. Nästa mål blir således Thakaen, ca tre timmar bort. Om vi övernattar där, eller väljer att åka över till Thailand återstår att se!

Kvällsvila och laddning nr två inför grottbesöket. Ska finnas spindlar stora som mina händer där inne i mörkret - Och då snackar vi stort!

Laddad och redo, både jag å pannlampan

In i mörkret...

200 m stalaktiter och stalagmiter

WALKING - skrek styrman. Bara att kliva ut i mörkret och gå en bit...

Igång igen...

Vart tog alla vägen???

Ok grabbar, ta i nu så vi kommer fram idag!

Ljuset i tunneln!

Ute...

Är du kvar där bak?

Jodå, jag e kvar!

Bad efter grottbesöket. Där borta är ingången och utgången.

Bara en chaufför som saknas så vi kan lämna Khong lor cave!

Promenad i Ban Khoum Khams djungel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar