lördag 12 september 2015

Rumänien - Sibiu & Ocna Sibiului Strand!

Fredag och vi packade ihop, åt vår frukost och gav oss iväg. Lätt regn, men ingen fara egentligen. Första delmålet var Biertan, ytterligare en av dessa typiska små byar i Saxon Land. Stort fort/kyrka på toppen av kulle och dessa färglada hus, med gaveln mot gatan och brutna tak.

Först på plats vad gäller turisterna för dagen, tog vi oss upp för trappen till fortet. Gick ett varv - fin utsikt över nejden, men kyrkan var stängd. Hmm...vi hade ju betalat inträde t o m! Strax kom dock kvinnan som hade NYCKELN. Fick en liten förevisning av skattkammaren med dess dörr, med de 19 låsen - som tydligen vunnit första pris vid Paris World Expo 1990...Gammal och dammig var den annars (lukten därinne påminde mycket om lukten på min f d arbetsplats - som vi fått utrymma pga svampar och bakterier...).

Nere i gatunivå igen hittade vi ett mycket trevligt kafé, tillhörande kyrkan. Stolar med ryggstöd höga som bara den...och såå gott kaffe!

Vi drog sedan vidare mot Sibiu. Det blev landsbygden för hela slanten, till förmån för stora vägen. Riktigt trevligt, trots lätt regn. Mycket speciella byar vi passerade, där häst och vagn definitivt passade bäst in, framför moderna bilar!

Sibiu gjorde väl först inget större intryck på oss, men när vi avfärdat några inrökta boenden hittade vi ett trevligt sådant. Tyvärr fullbokat imorgon, men vi har nya planer för morgondagen!
Gjorde en runda i gamla stan, bland kyrkor och piator. Mat blev det och tror det eller ej - det var BOKFESTIVAL i stan! Det engelska urvalet var dock mycket begränsat, men till sist så fick jag napp! Kent fick ett par flip flop istället - han har som vanligt glömt sina hemma, där det alltså då finns desto fler...

Åter på hotellet nu, lite kyligt (möjligt att det finns centralvärme, men den är inte påslagen i alla fall!) men annars trivsamt rum. Inga fjäderkuddar!

Lördag och nu skulle vi bada! Först frukost. Synd att juicen var slut - affären var stängd...
Ocna Sibiului skulle vara en liten by med någon form av thermalbad. Långt ut på vischan tog oss GPS:en och väl framme såg allt bara helt tomt ut. Vi frågade oss fram - ibland funkar det inte alls med tyska/spanska/franska för att göra sig förstådd på rumänska...Vi insåg slutligen att det som vi trodde tomma hotellet, faktiskt hörde ihop med något themalliknande bad. Vad som var huvudentrén har vi fortfarande inte förstått - allt känns som köksingången..
Nåja. Ett rum, med frukost och fritt inträde till badet lyckades vi få till. Här luktar äldreboende! Men det gör visst gärna det på den här typen av ställen, minns vi från Budapestbaden...

Tre "pölar" utanför balkongen, där man bl a kunde bada gyttjebad. Väderleken gjorde att vi föredrog badet inne (dessutom såg vattnet inte allt för fräscht ut...).
Inne var det en härlig pool med vatten lika salt som i döda havet (ungefär...). Man flöt som en kork i det ca 30 gradiga vattnet. Några olika bastuar (?) och bubbelpooler fanns det också, men saltvattenpoolen var liksom grejen. Speciellt som det strömmade klassisk musik ur högtalarna.

Man kunde också få div behandlingar, men tydligen skulle DOKTORN först säga sitt och det var inte gratis, så vi nöjde oss med badandet.
Hela komplexet ska förmodligen rustas upp, det kunde vi förstå. Man hade t o m blivit tvungen att pilla bort en av stjärnorna på det tidigare trestjärninga hotellet - nu är det bara tvåstjärnigt...

Matdag. Där kom det stora problemet. Restaurangen på hotellet kunde erbjuda mig grillad ost. Inget annat. Det är säkert gott, men inte vad jag önskade till middag. Byns enda restaurang var uthyrd till nått partaj, så där var vi inte välkomna. Fick helt enkelt ta bilen in till Sibiu igen - ca 1,5 mil. Även där dåligt med matställen, så till slut hamnade vi på Mc Donalds. DET var inte gott! Tur att Lidl låg mitt emot, så vi kunde köpa lite lördagsplock att inta på balkongen. Men först ett bad till på nån timme! Svider skönt i hudbesvären!

En gammal man gör så gott han kan i Biertans kyrka kyrka från 1572...

Kyrkans dörr med 19 lås. Kanske något för bilindustrin???

Sur kyrka i Bierta...

Riddaren i nöden i Bierta....

Lögnarnas bro i Sibiu...

Bokmarknad i Sibiu!
Tur man har en krycka att luta sig emot...


Här flyter man bekvämt, tung som lätt...

och så här ser vi män ut när vi flutit klart!

Glada hälsningar från oss och vår selfiepinne, i Ocna Sibiului Strand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar