fredag 4 september 2015

Rumänien - Bucharest!

Efter en precis lagom resa på knappa tre timmar, landade vi på Bukarest flygplats. En av de smidigaste passkontrollerna vi varit med om - varken kö eller formulär att fylla i. Bra skyltat till bussarna och en liten kiosk att köpa biljett i - skönt slippa automater så här i början... Tyvärr hade vi missat skriva ut vägbeskrivningen till vårt boende, men vi chansade på en buss mot centro... Någonstans långt inne hade vi för oss att vi skulle av runt universitetet... När bussen stannade för rött ljus straxt efter just detta universitet passade vi på att smita av. Så perfekt! Vi trixade oss fram till adressen vi hade... och där var det - Little Bucharest. En trappa upp - reception. Fyra trappor upp - vårt rum... Det är ganska många trappor om man har en misslyckad höftprotes att släpa på!
Hungriga var vi och törstiga också... Första bästa...en italiensk restaurang...kanske inte helt rätt val, men maten var god och ölen också.

Sedan blev det en vända till närbeläget Carrefour för inköp av frukostmat - kök finns på våning två. Vi skulle sedan avsluta kvällen med att nyttja våra fribiljetter på gratis öl på närbeläget hostel. HAHAHA...fem trappor upp... Ölen var god, om än liten, och utsikten fin. Kunde beskåda det nylagda koppartaket på kyrkan intill - kanske kunde dessa pengar använts på bättre sätt?

Nu avrundar vi på vårt rum - fyra trappor upp... - med otrolig utsikt och vacker solnedgång...till vackert fiolspel från gatan långt där nere.

Fredag. Natten var varm och den bordsfläkt som finns har en irriterande timer, som slår av efter en timme. Kent ska försöka operera lite med den, så den håller ut längre...
Frukost hade vi ju köpt, men inte kaffe för det ingick i rumspriset. Tyvärr serverades det på det närbelägna hostel från gårdagen. Vi kände inte för fem trappor så här på morgonkvisten, så vi intog det på vägen mot första delmålet - The Palace of Parliament, - Ceausescu´s pinsamma byggnad... Det är gigantiskt!
(The People's Palace. världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i Washington D.C., USA och en av de dyraste byggnader som någonsin har byggts och kostade på sin tid motsvarande 10 miljarder dollar. källa: Wikipedia )

Snurrade sedan runt i Gamla stan, hamnade på det gamla, kända ölhaket Caru´ Cu Bere, där vi åt en lättare lunch - Kent provade de rumänska korvarna, Cârnații de Plescoi och var mycket nöjd. Trevligt ställe, även om vi inte fick sitta högst upp, där vi slog oss ner först. Jag fick dock äran att återvända dit efter ett par timmar, då min make upptäckte han glömt sina solglasögon däruppe. Vi har nu införskaffat ett senilsnöre till honom, att fästa i glasögonen!

Har provat den rumänska tunnelbanan - detta är ett moment jag gärna inte hoppar över, om sådan finns att tillgå. Denna var dock inte så märkvärdig, låg inte långt ner, men höll ganska hög fart. Shoppat kaffepulver till morgondagen och kolla lite kyrkor och sånt. Finns en del...

Middag blev ytterligare en lyckad smakupplevelse för Kent - mici, en rumänsk specialitet. Portionerna har hela tiden varit rikliga, så maken är nöjd! Själv åt jag en pizza denna varma dag - provar fisken längre fram.

Vi är nu ganska nöjda med storstad och drar imorgon ut till flygplatsen igen - bussbiljett är införskaffad - för att hämta vår hyrbil. Kents höft är jätteglad för det!

Ser ni Bettan högst upp i vårt hotellfönster, mittemellan dom två små figurerna?

En liten kall, gratis öl på  Pura Vida Sky Bar

Vår utsikt från rummet på Little Bucharest. Längst bort i bild ser man Caru´ Cu Bere

A statue portraying Trajan, the Roman emperor (den till vänster i bild), carrying a wolf, outside the National Museum of Romanian History in Bucharest.


Hyllan på Caru´ Cu Bere som var stängd, men öppnades för oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar