tisdag 8 september 2015

Rumänien - Bran & Braşov!

Kaffe OCH varmt vatten serverades idag till vår frukost! Lägg därtill att värdinnan gav oss varsin hemmagjord kaffemugg och två små byttor (till nubbe trodde Kent...), så måste vi nog tillstå att detta varit ett trevligt ställe! Möjligtvis med undantag för de allergena dunkuddarna, men det var ju liksom inte deras fel att jag inte tål sådana...

Nu skulle vi hälsa på Dracula. Mot Bran således.
Hittade en bra parkering och det var gratis att stå där för oss (ja Kent) med handikapptillstånd. Dock visade det sig att slottet inte öppnade förrän kl 12 och eftersom hon inte ens var nio beslöt vi oss för att leta boende i Brasov först. Knappt två mil dit på skumpig asfaltsväg i fullt blås - åtminstone på övrig trafik.

Vi hade lagt in några olika boenden i GPS:en, men det var inte lätt i alla fall. Enkelriktade gator och filer som helt plötsligt försvann osv... Det som också blir tydligt för oss är att de mindre och billigare ställena inte har skylt på dörren - tydligen en kostnad och process som man inte tar. Första stället kändes inte bra och vi snurrade vidare till nr två, Crisandy Hostel.
Eftersom detta kunde erbjuda parkering på gården, istället för på trottoaren, valde vi det. Stort rum med stort kök och trevlig terrass. Dock inrökt som de flesta andra ställen... bara gilla läget då. Värdinnan var trevlig och hjälpsam och försåg oss med karta och tips.

Nöjda att hittat boende, återvände vi till Bran för slottsbesöket. Parkeringen låg kvar och väntade på oss och vi hann göra några varv bland souvenirerna innan de öppnade. Först släpptes alla grupper in - stora grupper. Sedan var de vi övrigas tur. Det visade sig att man är humant inställda till handikappade i detta land och Kent viftades in utan att behöva betala och jag gick samma väg, fast som ledsagare!

Själva slottsbesöket var kanske inte så märkvärdigt - mycket beroende på alla människor. Man föstes helt enkelt runt i smala gångar, med folk både framför och bakom. Inte en tillstymmelse till herr Dracula såg vi heller! En timme tog besöket och sen var vi hungriga.

Tog oss tillbaka till vårt hostel och traskade sedan till en närbelägen restaurang där vi blev mätta. Har kollat in var stadsbussen går imorgon och köpt frukost. Är soligt, men svala vindar. Glada så länge det inte regnar!

Tisdag. På detta hostel luktar toalettpappret nyplockade kantareller - det ni! För övrigt luktar det mest rök tyvärr.
Vi har idag avverkat Braşov till fots, så gott Kents höft nu klarat av det. Tack vare värktabletter har vi faktiskt sett ganska mycket, även om det blev buss till och från centrum. Kyrkor, svarta och vita, torn, svarta och vita, stadsmur, torg och slott har beskådats. En trevlig stadskärna med många gågator. Inget som lockade oss att shoppa - det brukar det ju sällan - men mat skulle vi ju ha.
På första försöket hann vi precis ta en klunk av drycken, när de förkunnade att det inte fanns någon el för att laga den beställda maten.. Vi travade vidare och fick så småningom lite mat i oss. En del turister rör sig fortfarande i staden, men vi gissar att det är betydligt mer under högsäsong.

Har nu återvänt till vårt boende efter att ha fyllt på inför morgondagens frukost. Nu ska vi blogga och planera lite inför kommande färd.

Big THANK YOU for the present, Pensiunea Tinion!

Mooot Greve Draculaaaa...

men kaffe först

Dags att gå in då...

Greven... Var e du???

Grevens verktyg... saknar gaddarna i samlingen!

Sängkammaren...

Nä, här blir det inga blodprov gjorda! Tack för kaffet!


Braşov...

Braşov, Piaţa Sfatului...

På väg till Castle Hill,....

men först en kaffe latte på Piaţa Sfatului.


Castle Hill, panorama view!

Vila och vätskeersättning i väntan på lunch på Braşov, Piaţa Sfatului.

2 kommentarer:

  1. Otroligt vackert på era foton. Ha en fortsatt bra resa och akta er för Dracula och Varulvar, ät mer korv! Kram

    SvaraRadera
  2. Tack! Kent har dock hittat ny favorit - mici! Tycks också funka! Kram

    SvaraRadera