tisdag 15 september 2015

Mulțumiri România!

Måndag. Idag börjar de rumänska barnen i skolan. Vi såg massor med små barn i morse med blombuketter i händerna - till fröken månne?
Själva intog vi vår frukost, massa korvar för Kent och en simpel omelett för mig, och satte sedan fart söderut. Hade lite diffusa planer på var vi ville slå läger, men dessa ändrade sig när vi kom fram... Vi bestämde oss för att helt enkelt satsa på att hitta ett hotell nära flygplatsen, för att sedan ta oss in till Bukarest en sista gång imorgon.

Valde också¨att byta motorvägen mot trevligare småvägar. Här såg inte alls ut som längre norrut, vad gäller hus och byar - liksom mindre struktur här. Dock fanns det fortfarande gott om häst och vagn - många fullastade med årets skörd av vattenmelon, lök eller paprika.

Vår obligatoriska förmiddagskaffetår intogs i en minimal butik, med ett bord och två stolar. Trevlig vana vi skaffat oss...!

Otopeni heter området som flygplatsen ligger i. Att hitta dit var inga problem. Problemet är trafiken och sättet de byggt vägar på, utan vettiga på-/avfarter. När GPS:en säger att det finns ett boende på vänster sida och man själv ligger på höger sida och det inte finns tillstymmelse till avfart - vad gör man då?

Vi snurrade och hade oss. Hamnade till slut på den smalaste väg vi någonsin kört på, men till slut dök då JR Motel upp. Kändes ok och dessutom får bilen stå precis utanför fönstret, det gillar vi!

Har nu promenerat längs den hårt trafikerade huvudleden, där man definitivt inte kan prata, och handlat - kök finns på  motellet - samt fixat bussbiljett till Bukarest för morgondagen.

Sista dagen innan hemresa - tisdag. Frukost, fast först fick vi banka och ha oss lite eftersom dörren till köket var låst. Passade på att åka och tanka bilen - den skulle fyllas innan vi lämnar den tydligen. Olika rutiner i olika länder.

Bussen in till stan, vi kände oss ganska hemma vid gatorna där nu. Tog en vända runt det förskräckliga parlamentet, för att ha sett det från alla håll. En vansinnigt dyr kaffe blev det och senare en öl/cola, som också var ganska dyra - mot vad landsbygden erbjudit.

Varmt var det och ännu varmare på den fulla bussen tillbaka till hotellet. Åkte en hållplats extra för att äta en sen lunch. Vi valde fel ställe - första restaurangen som inte serverat bra mat. Jaja, ett besök i butiken på väg tillbaka och en stor glass fyllde våra magar i alla fall.

Nu återstår bara att packa ihop och hoppas att grinden är öppen imorgon när vi sticker vid sextiden -samt köket, för att hämta vår iordninggjorda frukost förstås!

Sammanfattning av Rumänien: Ett land, som i många avseende känns europeiskt och i många andra ljusår ifrån! Att ex hitta uppkoppling överallt är vi inte ens vana vid i Sverige - och då menar jag verkligen överallt! Den minsta lilla pluttkiosk har tillgängligt nätverk - otroligt!
Maten kostar ung halva priset mot hemma och allra oftast har det varit väldigt gott!

Landskapet är vackert, bara man kommer en bit norr om Bukarest. Speciellt trevligt blir det när man väljer mindre vägar och kommer genom små byar som verkar hämtades från 30-talets Sverige. De stora vägarna har varit bra, men de flesta vägarna är inte stora - dvs små, trasiga och slingriga. För vår del gör det inget - vi anpassar hastigheten bara!

Människorna har varit hjälpsamma, men inte mer än det behövts liksom. Inte det där extra finliret.
Det har alltid varit rent där vi bott - dvs rena lakan och skurade handfat.
Vi har sett många djur - hästar, åsnor, hundar och får och vi har ALDRIG sett något djur misshandlas! Allra oftast har de också sett välfödda ut! Bankomaterna har ALLTID fungerat!

Egentligen har vi bara två saker som vi inte gillat - dels den vansinniga trafiken. MASSOR med bilar som kör VANSINNIGT fort, samt det rökförbud man har (samma som i Sverige), men som alla skiter i (detta är allmänt vedertaget).

Vi har haft det jättebra och är så nöjda med resan. Bilen har varit ovärderlig både ur min kryckförsedda mans synvinkel, men också för att nå just ut på landsbygden. Bussar går oftast mycket sällan till dessa små hålor.

Tack för att ni följt oss!!

Fikapaus. Gott OCH billigt... på landet!

Mrs JR Ewing?

Träning med vår nya Selfiepinne...

Selfiepinnen funkar utmärkt att se över det två meter höga staketet också...

Parkeringsproblemen är löst i Rumänien. Parkera där det finns plats!

Nytt försök med selfiepinnen på Caru' cu bere

Nu traskar vi vidare mot nya resmål, förhoppningsvis utan kryckor - Följ oss gärna då me...

Mulțumiri România!

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning! Var i Rumänien -95..och mycket har förstås ändrats.
    Maria

    SvaraRadera