onsdag 26 september 2012

Södra Balkanhalvön sep 2012 - Ulcinj dag 2!

Planeringen inför dagen var ju redan klar. Frukost kl 08, därefter skulle mannen i huset visa oss runt med bil. Frukost med omelett, smörgås och div pålägg inkl kaffe - allt av lokala bönders världsklass/kvalitet, om vi får tro det gamla paret..

Vi började med en tur bort till The Long beach. Det var mycket riktigt en lång, lång sandstrand. Dock väldigt öde, troligen delvis beroende på den tidiga timmen, men även pga att väldigt mycket är öde här! Turistsäsongen är som sagt över, men framförallt är det så många hotell, restauranger och barer som helt enkelt fått bomma igen. Vi har fått gamla broschyrer från 20 år tillbaka och då blomstrade staden. Det är helt enkelt lite av en spökstad, vad gäller den delen.

Detsamma gällde nästa ställe vi åkte till - Valdanos. Färden gick först genom en massa gamla olivlunder där de bästa oliverna i världen - givetvis - växer. Vi kom sedan ner till ett annat f d turistparadis, som nu var nerlagt. Tydligen demonstrerar man mot att detta är stängt - varför det inte får öppnas förstod vi inte. Men under "kommunisttiden" tycks mycket mindre positivt hänt...

På hemvägen stannade vi till hos en bekanta till mannen, till Bröderna Kalari, som hade ett ställe där dom gjorde olivolja. Fick en guidning i denna konst, och bjöds på den lokala spriten, samt varsin olivtvål... Denna tvål var utmärkt till det mesta - från mjäll till hemorojder...

Dagen tillbringade vi sedan längs stranden. Först badade Kent tills badvakten körde upp honom - vågorna var onekligen ganska höga. En kvarts solning, sedan var det dags att röra på sig (tyckte Kent...). Promenerade då längs klipporna längs vattnet i riktning mot Long beach och Albanien. Samma sak här - massor med vackert belägna restauranger och hotell som låg där som spökslott. Tyvärr också ganska skitigt - papperskorgar är en bristvara här.

Efter någon timmes promenad efter havet kom vi fram till en liten restaurang som var byggd av det som havet spolat iland, där tog vi oss en bira och njöt av havet. Det var nu bara två km kvar till Long beach som är dryga 1,6 mil lång... På kvällen satt vi vid grannbaren och använde datorn, eftersom internetet fortfarande lös med sin frånvaro i vårt boende. Men det gick ju utmärkt det med!

Idag går alltså färden mot Shkodra i Albanien med buss 12:30, kostnad 6 euro/pers. Vårt värdpar har gett oss bra info till detta vårt nästa stopp - hit åker man nämligen ofta från Ulcinj för att handla - det är mycket billigare i Albanien!

Möte med The long Beach, dryga 1,6 mil enligt vår värd. Här berättas det historier och annat som hänt här i staden...

Vy mot Albanien i bakgrunden på den långa beachen

Enda hotellet som är öppet i närheten av beachen, och en öde pool.

Här oliverna. 400 kg av dessa ger 25 l olja av bästa kvalitet enligt vår värd!

Här är vi nu framme vid Valdamos beach, lika öde den som long beach

Valdamos pool, tom och öde i över 20 år

Hos bröderna Kalari som gör olivolja av närliggande olivlundar...

... och ortens egna brännvin som är starkt som en oxe smakade förträffligt. Tvålen smakade vi inte på men väl på oljan.... huuuu....

Mr Kalari som äger olivfabriken, närmast skylten. Braca Kalari betyder Bröderna Kalari.

Nu på den lilla beachen i stan, härliga vågor som ökade hela tiden, till slut så visslades det i en pipa och rödflaggades och alla försvann upp ur vattnet????

Här förklarar lifeguarden varför jag inte ska bada just nu....

Flaggorna i topp!

Bettan ligger och pressar, jag tar en promenad ochh kollar in restaurangerna så länge...

Filosoferar

Promenaden efter havet med alla stängda nerlagda bassänger och fik

Damernas strand

Härlig promenad efter havet kantas av vackra träd ibland

Framme vid ett trevligt hak som byggts av det havet har kommit in med


Kompisen vid beachen

Ner på berget för att möta havet....

... och ända fram till kanten ska det vara?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar