tisdag 18 september 2012

Södra Balkanhalvön sep 2012 - Lake Matka, Skopje!

08.45 gick buss nr 60 till Matka. Hostelvärden följde oss till busshållplatsen... Biljetten kostade 35 MKD/per person och resan tog ca 40 minuter - i slingrande gränder, uppåt, uppåt.

Sista biten fick man gå, innan själva vandringen i den makalösa canyonen började. Brant och smalt mellan varven, gjorde Kent lite darrig på benen. Men tack vare järnvajrarna som var fästade i bergssidorna gick allt galant!
Efter ett par timmars vandring återvände vi till utgångspunkten, där bussen senare avgick. Åt dock en god lunch på det enda öppna stället först. Vi kan konstatera att turistsäsongen definitivt anses vara över i Balkans inland, väldigt många ställen är stängda - hostel så väl som restauranger och caféer! Märkligt, eftersom vädret fortfarande är härligt - 28 grader idag!
Kvart i tre återvände vi trötta, men mycket nöjda, till Skopje. Gjorde en vända i gamla Skopje, bland moskéer och kyrkor. En kopp turkisk kaffe blev det också - men det kunde vi ha avvarat... ätes helst med sked...

Nu har vi köpt biljetter till morgondagens resa vidare in i Kosovo (550 MKD/pers). Prizren heter staden vi ska stanna i, ca 3.5 timmer härifrån.
Skopje är en trevlig stad, men också lite märklig eftersom man bygger mycket nytt - i gammal stil -, ex en massa gigantiska statyer av gamla "storheter". Hostelägaren var inte riktigt nöjd med detta val från politikerna...

Busstationen i Skopje, fem min från vårt hostel Le Village som ligger granne med VERO Center

Hit med buss nr 60 sen en promenad på 10 min och vi är framme vid Lake Matka

Pusta lite

Framme. Nu börjar klättrandet

Första biten är enkel

Om man inte vill gå kan man åka båt, men inte vi inte...

... vi ska gå där mina 44 knappt får plats på bredden

Ja, ja, jag kommer älskling!!!

Nu börjar det bli lite höjd, dock ej som i High Atlas del 1 och del 2

Vackert!

Bäst att hålla i sig i vajern när det lutar

VA skulle vi upp hit å göra älskling!!! Jag gillar att åka båt ju...

Nere igen, lite vila och fundering på bad...

Middag efter en härlig vandring och klättring

Efter middagen skulle det brännas lite kalorier. På andra sidan floden fick Bettan syn på en liten mindre stig.... Uppåt!

Bad på gång när vi kom ner...

... och en härlig Magnum!

Tillbaka i Skopje tog vi en tur i gamla stan. Kopp kaffe på ett turkiskt cafè, borde ha serverats med en tesked så man kunde få i sig allt innehåll. 60 MKD för två koppar, Billigt!

Och så var det, det här med alla statyer då i Skopje som just nu byggs...

Här en OS -gubbe som håller i facklan och jag som håller i flaskan... Lika va? I bakgrunden så brinner OS -lågan fortfarande.

Tack Skopje och Le Village Hostel!

2 kommentarer:

  1. Hejsan! Nu är jag med på resan!!! Härliga bilder och berättelser. Så många vackra platser det finns!?
    //Maria Li

    SvaraRadera
  2. Härligt! Det kommeer mera. Idag är vi i Prizren, Kosovo, tredje landet denna resa och bloggen kommer snart om denna stad och land! Häng me... :)

    SvaraRadera