måndag 17 september 2012

Södra Balkanhalvön sep 2012 - Ohrid till Skopje!

Efter en okomplicerad gränsövergång, både ut från Albanien och in i Makedonien var vi således i land nr två på vår resa.
Vilken otrolig färd mot Ohrid vi fick! Med hjälp av passkontrollantens hjälp hittade vi en genväg till Sveti Naum, som vi strosade genom och konstaterade att hit tog sig gärna turister. Man kunde göra små båtturer, köpa souvenirer och titta på berömda kloster.

Vår vandring till fots fortsatte på den makedonska landsbygden, genom små bergsbyar, längs fält med vindruvor och annat ätbart. Vi hittade så småningom en liten butik och lyckades växla lite euro till makedonska pengar och därmed möjliggjordes en taxitur de sista milen till Ohrid! Makalöst vackert! Resan stördes bara av att chauffören ägnade mer intresse åt innehållet i sin näsa...

I Ohrid hittade vi en liten lägenhet med utikt över bergen. En ordentlig vandring i den gamla stan blev det, med mängder av ruiner och vackra byggnader, som klättrade på bergskanten.
Dagen därpå sken solen varmt och gott och vi hoppade på bussen mot Skopje - tre timmar upp och ner för berg och dalar. Smått hungriga anlände vi denna storstad och fick vissa problem att hitta ett boende i vår klass. Vi gick och gick...
Nu har vi dock checkat in på ett hostel som passar vår budget och även fått mat i oss! Kent har bistått personalen här med kunskaper kring nätverk och annat eftersom WiFi -uppkopplingen inte fungerade, så nu avslutar vi dagen med bloggandet.

Imorron väntar Lake Matka med dess canyon och annat spännande, följ oss gärna då med...

Första vi såg när vi närmade oss Sveti Naum bakvägen. Liten kyrka med en påfågel på taket

Bron över floden... Sveti Naum? På andra sidan bron kunde man göra en båttur på 20 min på den lilla ån för 10 Euro 

På väg...

Lunch! En massa vindruvor som väntade på att bli plockade.... MUMS!!!

Framme vid första busshållplatsen till Ohrid efter en lång och skön vandring i landsbygden från Sveti Naum. Innan bussen kom så stannade en taxi till och frågade om vi ville åka med till Ohrid. Priset började på 400mkd och slutade på 200mkd för oss båda efter en liten diskussion. Bussen hade kostat 180mkd för oss båda men vi slapp vänta en timma till på att bussen skulle anlända.

Uppe i bergen i Ohrid

Vandring längs sjön i Ohrid

Kyrkan ute på udden

Hamnen i Ohrid på kvällen med en god grillad majskolv

Solig och varm dag i centrala Ohrid när vi lämnar och beger oss mot busstationen för att åka vidare till Skopje. Bakom husen i bakgrunden hade vi vårt boende Luccia apartments. Mycket trevlig lägenhet för 20 Euro för oss båda.

I väntan på bussen till Skopje på Ohrids busstation i bakgrunden

Skopje Downtown

Lunch vid ån i Skopje

Nytt byggs det. Både parlament, broar och statyer överallt i stan

"Kom och ta ett kort på oss" sa byggarna när vi kikade in på deras arbetsplats. Här höll dom på att montera mamman och barnet Alexander i en fontän

På väg upp till Skopje Fortress provade vi kulsprutan, lite ringrostig va den nog...

men vakthundarna var det fart på. Försökte hinna ifatt dom för lite gosande, men dom var för snabba.... -denna gång!

Skopje Fortress nerifrån puben sett...

... mycket trevlig pub med storbilds -TV och gott att dricka

Slutligen en bild på det nya Skopje Fortress downtown?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar