torsdag 20 september 2012

Södra Balkanhalvön sep 2012 - Pejë, Kosovo!

Så gick alltså resan vidare från Prizren till Pejë - en resa på ca tre timmar (3euro/person). Färden gick nu inte uppe bland bergen, utan vi fick se landsbygden på "marknivå".
Städerna vi passerade var genomgående ganska "röriga" och inte direkt charmiga. Det mesta är nybyggt  rött tegel, som ännu inte blivit putsat. Så även Pejë som vi nu alltså kommit till. Dock är denna stad omgiven av de vackra berg, som vi sett på avstånd under resan.

Vi hittade ett hotellrum på "Paris motell" (15 euro/natt). Inte det trevligaste vi bott på, men granne med busstationen och det är också en poäng...Vi fick börja med att be dom städa rummet....byta lakan, tömma papperskorg och skura toaletten!! Toalett och dusch är för övrigt placerade i samma rum som vi sover i, med ett litet draperi att dra för...jättemysigt :). När man spolar rinner vatten över hela golvet - tur nog vatten från cisternen och inte toalettens innehåll...

Vi har promenerat runt här och klättrat upp en bit för berget - fast man får hålla sig till vägarna har vi fått lära oss. Det finns fortfarande mark som inte är minröjda. En god middag blev det, fick dock sitta inomhus pga våldsam blåst. Imorgon går färden vidare till fjärde landet på denna resa, till Podgorica, huvudstaden i Montenegro. Hur lång tid denna resa tar får vi se, tanten på stationen gissade på ca tio timmar, medan en annan dam förklarade att det tar ca fem...Engelskan är överlag dålig här i Pejë av någon anledning..

City Hostel Prizren

Bevarade ruiner intill busstationen i Prizren

Busstationen i Prizren i väntan på avfärd 09:40 till Pejë

Nu äker viiiiii.....

På väg ut från stan passerar vi härligra gröna/röda fält med chili

Rast efter 1,5 tim

Framme på Paris motell och letar nätverk eftersom dom inte hade eget WiFi. Lyckades så småningom hacka in os på ett lagom snabbt nätverk i närheten så att vi kunde blogga.
Busstationen i bakgrunden.

Ån som gick genom Pejë, inte fullt så ren som Fyrisån i Uppsala.

Uppe på berget med vy över Pejë

Pizza och pasta till middag. Till lunch åt vi en härlig Döner Kebab och sallad med fylld paprika från Pejë

Åtminstående ett draperi. I kina så sket man med öppen dörr, eftersom det inte fanns några dörrar på dom offentliga toaletterna, funka de me!

Solen skiner igen i Pejë. Dags att skanna av stan lite mer.

Härliga dimhöljda berg i bakgrunden sett från centrala Pejë

Så lyckades jag då få tag på en keps till min samling (2 euro efter lite förhandling) - en från varje land vi besöker är målsättningen. Extra svårt denna resa eftersom det inte finns att få tag på så lätt.
Här en keps med den röda flaggan med två örnar som sitter ihop och som är Kosovos gamla flagga. Nya flaggan är blå och har sex stjärnor som representerar alla folkslagen som finns i Kosovo. Centralt på flaggan är det bild på själva landet Kosovo.

En flaska Rahovec som värmer är en självklarhet här uppe i bergen- The Best Brandy from Kosova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar