onsdag 26 september 2012

Södra Balkanhalvön sep 2012 - Shkodra!

Frukosten serverad 08.30, enl vårt önskemål. Därefter en sista promenad i Ulcinj, samt ett besök på "vår" bar - den som gjorde möjligheten att koppla upp oss på internet..
Därefter stort avskedstagande från våra nya vänner, efter att självklart bytt adresser osv.. Vi var sååå välkomna tillbaka, gärna med barn och barnbarn (?) - BARA vi lovade att skriva till dem!

Bussen till Shkodra avgick punktligt 12.30 och passen samlades in redan vid avfärd - det var ju inte så långt till gränsen. Vägen dit var dock ingen autostrada direkt, utan slingrade sig fram på landsvägen - precis som vanligt, får man väl säga!

I Shkodra landade vi vid busstationen, granne med hotell Rozafa. Detta hotell är ganska känt som "hållpunkt" och riktmärke - mest för att det är så fult kanske? Typiskt öststatsgrått, men inga priser för våra plånböcker direkt, upptäckte vi!
Istället installerade vi oss på hotell Kaduku, alldeles intill. 32 Euro för oss båda, inklusive frukost. Denna gick att få som doggybag också, om man ville starta tidigt imorronbitti. Det vill vi, eftersom vi tänker oss en tur på Lake Koman.

Riktigt hur denna tur kommer gestalta sig vet vi inte. Även om vi faktiskt hittade en turistinfo här (första på hela resan!) och därtill en expedit som behärskade engelskan (!), så kunde hon inte säkert säga att bussarna vi skulle behöva för vidare transporter, verkligen gick..."out of season".

Hur som helst är tanken att åka bussen som avgår ca 06:30 (hoppas vi) till båten i Koman, ca två timmar. Därefter båt på floden ca tre timmar. Sedan börjar det som är mer tveksamt - 1. Bussen från Fierte till Bajram Curri, där det - 2. Ev går en buss till Tirana, efter en sväng in i Kosovo. Det blir spännande!

En bra och billig middag har vi också hunnit med, med utsikt över en massa moskéer och annat. Staden drabbades 1979 av jordbävning, men allt är inte förstört, utan det finns en del gamla byggnader kvar också. Vi lämnar dock dessa till en ev nästa gång vi besöker staden, för nu är vi trötta :)!

Bloggande på Pappilon i Ulcinj

Fikon i Ulcinj

Busstationen i Ulcinj

Andra som väntade på bussen var några yngre backpackers från bl a Polen och Tyskland som vi språkade lite med.
Dom var mycket facinerade över det svenska språket som dom upplevde lite "vågigt", eller "upp och ner".

Här med en vacker moské i centrala Shkodra.

Middag på fin restaurang med dubbla dukar, tygservet och gratis "starter". Kostnad 1200 LEK

Rozafa hotell, fult och dyrt


Hotel Kaduku, billigare och vackrare. 4500 LEK inkl frukost, badrum, TV, WiFi mm mm

 Vila på gågatan intill hotellet...

Där det skulle visas animerad filmfestival på storskärm. Popcorn och karusell fanns med.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar