lördag 16 september 2017

Island 2017. Sista dagen!

Lördag

Sista riktiga dagen här på Island, för denna gång. Imorgon bitti flyger vi hem.

Dagen har varit oerhört grå, regnig och blåsig. Känns skönt att vi liksom hunnit med det vi tänkt oss och inte hade något kvar på listan...
Något skulle vi dock fördriva dagen med, så det blev ett besök i denna lilla hålas poolanläggning. De finns i de flesta samhällen, små som stora.
Detta var ett trevligt litet ställe. Lugnt och rent. En 25-metersbassäng - 500 meter blev det för mig - två vattenruschbanor och två ljuvliga hot pots. Vi blev där nästan två timmar och avslutade med en kopp GRATIS kaffe, som man bjöds på. Det är första gången vi fått något gratis här på Island..

Vi har sedan handlat kvällsmat och gjort en vända till flygplatsen (10 minuter härifrån), för att ha koll till inatt när vi måste åka.

En sammanfattning av vår resa kanske kan vara på sin plats:

Vi har haft ett högt tempo, mycket beroende på att vi ju inte kunnat göra några längre vandringar tillsammans. Kent har snällt låtit mig trava iväg ensam några gånger, men annars har vi stannat ofta, men inte så länge vid varje sevärdhet. Självklart har resan varit tuff för Kent men det har fungerat relativt bra dessa dagar. Mycket tack vare bra medicinering och många pauser, med möjliget att vila på medhavd King size bed!

Av denna anledning hann vi alltså betydligt längre än vi tänkt! Vår planering inför resan täckte West Iceland och Westfjords. Vi har dock hunnit "hela varvet" (The classic ring road trip) runt, dvs njutit även av norra och östra delarna. Södra hade vi avklarade förra året, men det blev favorit i repris av många ställen - vi skulle ju ändå den vägen för att komma till flygplatsen.

Att säga vad som varit bäst går inte! Det är så oerhört vackert här, med allt från slätter till höga berg, glaciärer, fjordar, kust och hav.
Vi har ju även aktivit letat dessa hot pots, vilket gjort vi ibland kommit till ställen som inte finns på kartan.

Vägarna är bra, så länge man håller sig till A1:an, som alltså går runt hela ön. Största delen är då asfalterad.
Däremot finns det många mindre vägar, som är farbara även för tvåhjulsdrivna bilar, men ändå väldigt dåliga. Det gäller att ta det lugnt alltså.

Vi har nu varit på Island en gång under försommaren (början på juni) och en gång nu under hösten. Frågan är vad som varit bäst. Vet ej!
På sommaren blommar ju alla dessa blåa lupiner, som är så vackra och så många. Nu på hösten är färgerna ju otroliga! Vädermässigt tror jag det går på ett ut. Kanske lite varmare under sommaren, men regna kan det göra lika mycket då som nu!

Att hyra camper (enklaste varianten) har varit bra! Dock är det dyrt att hyra och man får dessutom betala en avgift på campingplatserna, för att stå där. Kök finns nästan aldrig på dessa platser, vilket vi tyckt varit synd.
Visst kan man "fricampa", men på de flesta tänkbara ställen står det camping förbjuden och att bara köra in på en parkeringsficka lockade inte.
Det vi sparat pengar på främst är att laga egen mat - allt är dyrt här!! Dock var utrustningen i bilen tämligen urusel och vi har fått köpa ny gas tre gånger! Av den anledningen har det blivit mycket nudlar - kokar ju snabbt...

För den som funderar på att hyra den typen av bil här på Island, delar vi gärna med oss tips och råd - bara hör av er! Finns ett och annat att tänka på, som vi missade...

Hur som helst - en fantastisk resa i ett fantastiskt land! Vi kommer gärna tillbaka och kan absolut rekommendera er ett besök!! Och som sagt - vi är oerhört rena nu!!
Och för den som undrar, 281 mil har vi kört!

Sista badet för denna gång

Nissan NV 200

King size bed!

1 kommentar: