tisdag 12 september 2017

Island 2017 Dag 6 och 7

Måndag

Denna dag har innehållit så många Ahhh och Åhhh, så vi är alldeles trötta av alla synintryck! Hur vackert kan det egentligen bli??

Vi tutade vidare mot det stora området kring Myrvatn. Här är lavafälten vackrare än på många andra håll och kratrarna många och färgerna helt otroliga! Lägg därtill höstfärgerna - ojojoj!

Vi har beskådat flera olika ställen, jag har gjort kortare vandringar - upp på ett högt lavaberg, Hverfell, för att högst där uppe kunna blicka ner i kratern.. Gjorde också ett stopp vid Grjotagja, där Game of Thrones delvis spelats in - vilken grotta!
Det häftigaste i mina ögon var nog Hverir, ett månlandskap som är ockrafärgat, med bubblande små hål och pysande rökpelare!

Som en paus i allt vackert gjorde vi ett stopp vid Myvatn National Bath - inte alldeles gratis, med definitivt värt slantarna!!

Vi fortsatte därefter med Krafla, ett aktivt vulkanområden med en stor kraftanläggning (ja, den var ju inte så vacker...). En vidunderlig väg dit, färger och lavafält...

Sedan gav vi oss på Dettifoss, ett ENORMT vattenfall, som man kunde klättra ganska nära - vilket resulterade i att man blev dyngsur.. Kent kom tyvärr inte så långt, då det var en bit att gå..

Nu var det slut på alla utstakade sevärdheter och de askfyllda vidderna tog över. Inte en kotte verkade bo längs vägen österut, men flertalet vidunderliga vattenfall följde oss!

Vi har nu slagit läger i Fellabaer, en liten håla som ligger vackert  vid en sjö.

För den som undrar har vi nu inköpt ytterligare en patron till gasolköket. Av denna anledning har vi alltså fått genomkokta nudlar till middagen idag!

Tisdag

Idag bar det av söderut, men vi valde vägen som gick längs fjordarna och inte A1:an, som i och för sig också skulle vara vacker.
Detta blev nog den mest dramatiska sträckan, sett ur naturupplevelse.
Höga berg på båda sidor, med vattenfall rinnande för sidorna och längs nere i dalen åkte vi. Vid ett ställe hamnade vi av misstag på fel sida avfjorden, men vi bestämde oss för att fortsätta en bit, för att få möjlighet att göra högsta bergspasset på Island. Vackert, vackert. Det som var mindre vackert var den sex kilometer långa tunneln vi skulle igenom, åter igen endast ett körfält. Denna gång var det vi som skulle in på mötesplatserna vid möte. Tyvärr hann vi inte fram till första fickan, innan vi fick möte - så det var bara att backa! Att backa i en tunnel - hur sjukt är inte det?!

Färden gick alltså vidare sen längs fjordarna och så småningom även längs Atlantkusten - riktigt kul att se även denna kust - senast var det i Sydafrika vi hade Atlanten i blickfånget.

Av receptionisten på förra campingen fick vi tips om en liten varm källa, helt off... Vi lyckades ta oss dit, trots att vägskyltar saknades. 44 grader - det är nästan väl varmt det, men vilket läge på en "hot pot"  med utsikt över Atlanten!

Vi tog sedan sikte på Höfn, där det fanns en affär - viss bristvara längs denna sträcka. Nu har vi således kommit på plats och fått mat i magarna. Imorgon kommer vi nog se en och annan glaciär - men någon vandring på dessa blir det icke!!

Islands vackra, magiska natur...



















Försöker hitta nya stigar till frugan att vandra på...

samtidigt som hon själv njuter av utsikten

Lite vila innan badet...

44 grader, liiite för varmt...

Nädå, några grader till kan de va...

Middag, Hangikjötssalat ska bli spännande att prova idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar