onsdag 13 september 2017

Island 2017 Dag 8

Onsdag

Vi hinner se och uppleva så mycket på en dag, att man nästan glömt vad man gjorde på morgonen så här framåt kvällen, när det är dags att blogga!
Denna morgon började vi dock att leta upp den varma källan vi lokaliserat under gårdagskvällen. Det var flera små pooler som låg längs en klippa, med utsikt mot berg och glaciär. Det blåste och var bitande kallt, men vattnet var lika skönt som vanligt. Detta var dock inte favoriten bland källorna, några fula skjul skymde delvis utsikten.

Vi fortsatte sedan västerut och nådde så småningom Jökulsarlon - det var så långt vi kom förra året. Detta är bara såå häftigt - glaciären som kalvar och där man alltså beskådar dessa gigantiska - och mindre också - isblock. Denna gång var det också ett gäng sälar som underhöll!
Vi tog vår förmiddagsfika där, inte helt lätt att hålla lågan brinnande i köket - det blåste friskt.

Det blev sedan ett antal stopp och små grusvägar fulla med potholes, för att komma nära glaciärerna som låg så lockande längs vägen.
Slutligen nådde vi Skaftafell - nationalparken. Klockan var i och för sig inte så mycket, men nu ville jag gärna få vandra lite och Kent passade på att njuta i solen med nån lammkorv han provat ut redan förra året. Alltså slog vi läger här!

För min del blev det en tur till Svartifoss, en vandring upp på Skaftafell längs en väl utsatt led, med vidunderlig utsikt över glaciär och någon slags lövskog i sprakande färg. Vattenfallet var väl inte det största på Island, med väldigt häftig med stenen det forsade ner för.
Väl tillbaka hade jag mer energi kvar, så det blev en tur även till Skaftafellsjökul. Denna led gick på plan mark, med så vacker natur i höstens alla färger!

Tillbaka till Kent bestämde vi oss för att lyxa till det genom att äta på restaurangen (mest för att vi inte handlat någon mat... affärerna ligger inte så tätt här..). Gott, men dyrt.

Här är rätt mycket turister, trots att det räknas som lågsäsong. Ytorna är dock gigantiska, så vi känner oss inte trångbodda!

God morgon!

Bad igen..

Inget bad i denna pool. Endast för sälarna

Fikarast..

Fick sitta på kryckan för att den inte skulle blåsa bort..

Iskalvning

Mer sol å mindre blåst på em... skönt!

Parkerat för natten. Hitta en hyfsad utsikt till kvällskaffet

På vandring...

till Svartifoss...

och till Skaftafellsjökull.


1 kommentar:

  1. Det är så mäktigt att jag tappar andan!Kram på er

    SvaraRadera