söndag 10 september 2017

Island 2017 Dag 4 och 5

Lördag

Massor med mil och tre varma bad senare, har vi nu landat i Drangsnes. Det är en liten håla på ca 70 invånare, med en trevlig campingplats och naturligtvis en varm pool - som visade sig vara tre stycken!
Till en början med åkte vi upp och ner längs fjordarna, lika magiskt idag! Att försöka fota alla vackra vattenfall är en omöjlighet, då kommer man aldrig fram!

Första stopp blev Heydalur. Det står utsatt på kartan i Lonely Planet, så man kan ju tro det är ett litet samhälle, men oftast är dessa namn bara ett eller ett par hus. I detta fall var det ett hotell, med tillhörande varm källa. Man fick betala ca 25 kr för att bada, alternativt köpa en kaffe för samma summa och då bada gratis. Kaffe fick det bli och självklart bad med!
Detta var en härlig utomhuspool med utsikt över berg och dal, med ett gäng islandshästar som gick och betade. Det fanns dessutom ett växthus bredvid, självklart med växter (typ vindruvor), men också en lite större pool + en mindre. Men utomhus är ju häftigast!

Därefter tog vi sikte på Reykjanes. Det var samma sak här - ett ruffigt hotell, med en 50 meterspool (som tydligen blev lite längre när den byggdes...den är känd för det..). Där var det varmt!! Till slut fixade man inte ligga kvar i den, så lagom skållade drog vi vidare.

Så småningom lämnade vi fjordlandskapet och åkte i inlandet. Grönt och rostbrunt, hösten till ära. Såå vackert. Upp och ner gick det, för att då slutligen hitta hit till Drangsnes. Magnifik utsikt över fjorden, mätta och belåtna och väääldigt rena, ska vi nu titta lite på vår fortsatta rutt. Vi har bra tempo - som vanligt - och ligger före tidsplanen - sånt är kul!!

Söndag

Det stormade och regnade när vi vaknade. Jösses vad det blåste! Vi bestämde oss för att åka en bit och äta frukost på ett lite lugnare ställe. Först hade dock jag tänkt mig ett bad, i en liten stenpool jag sett längs vägen. Vi hittade dit och jag bytte om - men Aj, så varmt. Jag gjorde flera tappra försök, men måste ge upp. Det var helt enkelt för varmt, troligen därför den såg så övergiven ut. Jaja, fötterna blev i alla fall varma och goa. Kunde ju behövas, för det var inte varmt ute. Vi bestämde oss för att äta frukost vid denna lilla pool. Vädret gjorde att vi svor högt över vårt usla stormkök, som dels blåstes ut, men framför allt är så dåligt, att lågan knappt orkar värma vattnet. Detta var inte en bra början på dagen...nåja.

Vi hade bestämt oss för att nu styra kosan norrut, mot Akureyi. Detta låg egentligen inte i planeringen, men det har gått fortare än vi tänkt, så vi gör troligen hela varvet - Island runt!

I början var det fortsatt fjordlandskap, därefter övergick naturen till mer Flatruet (googla om ni inte varit där..). Man har nu börjat samla ihop fåren för klippning, det är MASSOR med får på Island! Många hästfarmar fanns också längs vägen, med uthyrning. Det avstod vi.

Tanken var ju att hitta en varm källa att värma oss i, men vi gick bet. De fanns visserligen, men låg då på privat mark, ofta kopplade till nått boende vi inte ville bo på.

När vi närmade oss Akureyi övergick naturen i vackra berg i höstens färger, och djupa dalar - med massa härliga vattenfall. Staden låg trevligt vid fjorden, men dess camping lockade inte. Vi hade först tänkt nyttja badhuset i stan, men tänkte om och drog vidare.

Vi har nu landat vid det magnifika vattenfallet Godafoss, med tillhörande campingplats. Helt enormt vilka vattenmassor som störtar fram här. Tyvärr fortsätter vädret att visa sig från sin sämre sida, snålblåst och regn. Det kan vi nog i och för sig stå ut med, vädret rår man ju inte på. Värre är då med det superdåliga campingköket. Det GÅR verkligen inte att koka något på det. Vår middag med halvkokt spagetti och ljummen korv för Kent och ljummen pastasås för mig, var ingen höjdare! Detta får vi försöka få någon ordning på imorgon!

Kall frukost med ljummet kaffe

Sängen är helt Ok

Risk för plåtskador.... Om han blir sur

Storslaget vackert



Vackra vägar vid vattnet

...


Härliga varma bad




Försök till middag igen...


Morgonkaffe med fotdopp...


Akureyi

Godafoss


Kallt? JA!

Ånnu ett försök till matlagning med ett icke fungerande kök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar