lördag 6 juli 2019

Berg, munkar och bad!

Fredag
En något mer spartansk frukost och därefter laddade vi för Mt Olympus! Det fanns nått typ center för nationalparken dit man tog sig med bil på ca 40 minuter. Uppför berget - here we come! Läckert med det höga berget åt ena sidan och Medelhavet åt andra!

Det finns många möjligheter till vandring på berget - t o m att bo över i hyttor. Detta var förstås inte aktuellt för oss - jag gick en bit upp, medan Kent drack sitt kaffe. Starkt - till skillnad från det som serverades till frukost.
Tog sedan bilen ner en bit, till ett gammalt kloster. Här behövde man vara anständigt klädd, så lånekjolen som hängde där åkte på. Fast det var ingen som kollade sen..

Därefter kände vi oss redo att påbörja resan mot nästa mål - Pyrgadikia. I  möjligaste mån undvek vi motorvägar, fast två tullar lyckades ändå plocka oss på pengar. En liten trevlig by med ännu mindre restaurang blev vårt lunchställe.

Pyrgadikia är en ytterst liten håla vid kusten, mellan halvö två och tre på Halkidiki, kan man nog säga. Mycket trevligt ställe, där antalet turister går att räkna lätt. Några restauranger finns här och en liten supermarket. Vi bor i lägenhet, med makalös utsikt över viken, samt bergen i bakgrunden.

Tog oss ner till en fantastisk liten vik, där vi fick vara själva, så när som på en grekisk tant. Här blir det morgondopp för mig!

Avslutade dagen på restaurang. Kent tog en köttbit, som tydligen var god. Själv beställde jag grillad aubergine. Ägarinnan försökte övertala mig att ta något annat, men jag tyckte det lät gott. Det var det väl i och för sig, men en hel tallrik med skivad, stekt aubergine blev lite långtråkigt...

Lördag
Efter lite funderande har vi nu bestämt oss att bli kvar här, för att göra dagsutflykter istället för att flytta på oss varje dag. Kents kropp börjar bli rätt sliten efter allt rattande på de grekiska slingrande vägarna, så nu slår vi nog av lite på tempot.

Vi var dock tvungna att bege oss någonstans idag, för att ta ut pengar - ATM finns definitivt inte här i byn.
Vi valde då att åka ut på Athos, halvön som är avstängd de sista sex milen för alla utom munkarna som bor där. Män kan om de ansöker sex månader i förväg ev beviljas tillstånd att åka dit. Kent avstod dock denna gång.
Istället tog vi oss så långt man fick - förbi Ouranoupoli - ända fram till stängslet. Där satte vi bilen och tog oss ner på stranden som låg där. En trevlig sådan, som vi fick ha i princip helt själva!

På tillbakavägen hittade vi både ATM och supermarket. Nu blir det hemlagat resten av dagarna, eftersom vi har både kyl och spis!

Eftermiddagen blev det bad för mig och vila för Kent.

Imorgon gör vi nog en runda till mittersta halvön - Sithonian - fast egentligen har vi det rätt bra här. Stränderna skiljer sig inte allt för mycket och vi tycker vi sett de finaste i världen redan :) - Jinack Island i Gambia och Tofu beach i Mozambique!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar