söndag 9 november 2014

Sydafrika - Komatipoort!

Fredag! Taxi mot tågstationen. Tur vi visste vart vi skulle, taxichauffören hade nog inte tidigare varit med om turister som skulle åka TÅG! Nåja, vi guidade honom rätt och fick också sedan tag på varsin biljett - 3.75 kr/person, det är lagom det!

Speciellt många tåg var det ju inte, men ett par rullade in. Fulla - överfulla! Folk hängde som flugor på flugpapper utanför både fönster och dörrar! Så ville inte vi åka och tur nog slapp vi det! Vårt tåg blev i och för sig fullt så småningom, men inte fullare än att gångarna räckte till. Det var klass 3 vi åkte och det var definitivt inte mer än klass 3 på standarden. Vi valde säten av trä, eftersom alternativen var säten där galonen var borta och skumgummit mer än trasigt - vis av erfarenheten att man då kan vara dyngsur när man reser sig. Toalettdörren var helt sonika bortplockad.

Ca fyra timmar tog resan, i makligt tempo. Tåget stannade många gånger och ingen gång såg vi vare sig station eller stad/by! Helt ödemarken! Men folk skulle av och på där ändå!
Framme i Ressano Garcia fick vi hjälp av en vänlig ung man som tydligen jobbade vid gränsstationen. Vi fick promenera ett par kilometer till Mozambiques gräns, för att få våra pass stämplade - inga problem. Växlade in våra Moz pengar till Sydafrikanska sådana och stämplade oss sedan in i Sydafrika. Så smidigt så!

En stor, fin minibuss som skulle gå till Komatipoort stod och behövde några till passagerare. Vi antog erbjudandet och hoppade på! Det visade sig vara bara fyra kilometer, men oj vilken fin minibuss! Det märks verkligen att man kommit till Sydafrika - milsvidder med odlade fält och många stora, flotta hus! Breda, fina, asfalterade vägar....osv

Komatiepoort  var en ganska liten stad, men med många matbutiker av någon anledning. Vi gick och gick och var in på några guesthouse och kollade priserna, men det var inte vår nivå... Fick dock tips att det fanns ett backpackingställe (hallå LP???). fast en bit utanför staden. Gick in på en pub och frågade om vägen och hade då turen att träffa en trevlig man som erbjöd oss skjuts dit! Tacksamma för det, för det var en bit - fast det fanns även en genväg som vi sedan använde oss av.
Detta var ett trevligt ställe med svenska ägare, som dock just nu var i Sverige - Kruger view Backpacking - och som var ganska fullbokad. Tur nog fanns en cabin kvar åt oss, den tog vi!

Promenad in till stan - den korta vägen - för att hitta en restaurang och sedan handla lite frukost med tillbaka. Som sagt - matbutiker kryllade det av, restauranger ICKE. Det slutade med att vi åt varsin hamburgare (olika innehåll...) på den enda "restaurangen" vi hittade, Wimpy - fast det var helt ok!
Avslutade kvällen vid vårt hostel (som ligger i ett tjusigt och troligen dyrt område med stora hus, stora bilar, skällande hundar, höga taggtrådstaket och tjänstefolk...), uppe på uteplatsen där vi på avstånd kunde skåda elefanter och se och höra flodhästarna!

Lördagen tog vi en promenad i området - tittade på ännu större hus och funderade på vad dessa kostade. Inne i stan hittade vi en mäklare som hade skyltfönster med tillsaluobjekt - runt 1,5 miljoner kunde man få ett gigantiskt hus för! Men vi enades om att avvakta....
Hur som helst köpte vi mat med oss till hotellet och intog den uppe i "utkikstornet" - medan elefanten åt sin middag på andra sidan floden!
Därefter packade vi ihop - Sydafrika etapp 1 rundades alltså nu av! Ses på andra sidan Swaziland!

ÄNTLIGEN!! Inga höga vågor på det här tåget!

MEN... Vi kommer bli mååååånga!!

Stoppat säte eller inte...?

När det är fullt får barnen sitta i knä och dom vuxna hänga utanför.

Hjälpsamma människor hjälper oss hitta till Sydafrikas gränsstation. Inte alltid lika självklart när man kommer med tåget var den ligger.

BIG THANKS to the owner of the water store in Komatipoort who gave us a ride in his truck!

Lunch på den enda restaurangen i Komatipoort... Wimpy!

Äntligen lite wifi, inte det snabbaste men det fungerar!

Vår lilla stuga på Kruger view backpackers

Skönt med egna vakthundar som följer oss från porten till stugan

Ännu en gång har vi haft en helt otrolig utsikt från vårt boende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar