lördag 4 juni 2016

Golden circle - Iceland!

Lördag. Nattsömnen blev lite av och till - våra rumsgrannar hade kväll på stan och ramlade hem i spridda skurar. Nån stackare hade glömt nyckeln och fick ringa på länge innan någon öppnade. De sista kom lagom till vårt morgonkaffe kl 06.30.

Vi hade tänkt börja med en titt på hamnen, med de vackra bergen i bakgrunden. Solen sken förvisso, men i hamnen låg ett tjockt täcke av dimma så här på morgonkvisten, så det blev icke några bilder.

Istället styrde vi kosan mot nr 1 på Gyllene Cirkeln - Thingvellir. Ett otroligt vackert ställe, med historisk bakgrund och djup ravin som uppkommit genom en spricka i kontinentalblocken, för tusentals år sedan. Sprickan vidgas fortfarande och stora delar av Bröderna Lejonhjärta spelades in här! Väggarna av lava står nu kvar. Flera iordningställda vandringsleder åt alla möjliga håll fanns där och vi valde den som ledde ner på botten av ravinen, för dit gick det en bilväg. Jag vandrade således och Kent åkte några kilometer med bilen och kom även han ner.

Då vi ännu inte ätit vår färdiggjorda frukost, passade vi på att äta den här.

Nästa stopp blev Geysir. Det är ett område med massor med bubblande små och större hål, samt små bäckar som man bör undvika att bada i, eftersom vattnet är 80 - 100 grader!
Med jämna mellanrum sprutar det vatten rakt upp, i en sky av ånga! Så läckert! Jag passade också på att vandra upp på ett berg strax intill och Kent jobbade på att fånga det sprutande vattnet på bild!

Sista stoppet bland dessa "måsten" blev Gullfoss - det fantastiska vattenfallet! Här hade man gjort mängder med spänger kors och tvärs, upp och ner. Väldigt tillgängligt även för de som inte kunde gå så långt, men också möjlighet till att vandra längs med floden/fallet!

Vi begav oss sedan söderut, med målet Arnes. Det visade sig att det nog mest var ett hotell, för vi hittade ingen stad där i alla fall (favorit i repris från Leshoto).
Vi fortsatte vidare för att se hur långt vi skulle ta oss med vår lilla pluttbil. Hittade ett fantastiskt berg kloss intill vägen, som jag klättrade upp på. Lunch där - fast på lägre höjd.

Så småningom nådde vi en stort vattenkraftverk, som man byggt för att ta vara på vattnet från floden Thjorsa som vi följt länge. Där vände vägen neråt på andra sidan och vi bestämde oss för att prova, trots att det nu blev grusväg. Det var i och för sig en helt ok grusväg - inga pot holes av större sort, men däremot en massa löst lavagrus! Vi är ju lite rädda för stenskott och sånt.. Landskapet var dock så häftigt - månlandskap helt enkelt - så vi fortsatte.

Tutade sedan på ända fram till Hella. Det är inte mycket till städer/byar här, utan mer en bensinmack och kanske en affär. I Hella fanns det dock lite boende också. Bästa pris fick vi på en liten stuga (utan dusch och toalett) för 1000 svenska kronor! Som sagt - det är inte billigt på Island. Kök finns det en bit härifrån, så vi kunde laga vår mat själv. Det var bra. Synd att de glömt utrusta det med porslin och bestick bara... Men det fanns kastruller och ett durkslag i alla fall! Pasta blidde det!

Thingvellir - Öde, men vackert!


Behöver två kryckor men tog bara med en... tur man har en selfiepinne...

På väg mot Geysir, med massor av varmvattensprutande geysers!

Ungefär var tionde minut skjöt vattnet i höjden!

Sen blev det lugnt å stilla..

... å en selfie med selfiepinnen från Rumänien!

Vackert igen, som allt på Island.

Gullfoss


Thjorsa river...

... med sin kanal från kraftverket.

Ute å känner på lavasanden

Home sweet home!


Film från Geysir!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar