måndag 6 juni 2016

Glaciärer och vandringar!

Måndag. Frukost i köket denna dag - här finns gott om både tallrikar och bestick! Sedan drog vi iväg österut. Vi hade bestämt att köra direkt till vårt mål för dagen - Jökulsarlon - för att sedan ta alla stopp på tillbakavägen. Vi skulle ju sova här en natt till.

Nu kunde vi inte riktigt låta bli att stanna vid ett tillfälle. En väg som ledde ner till en bit av glaciären Vatnajökul, lockade för mycket. Så häftigt med dessa gigantiska block, delvis svarta av sot, som seglade omkring i vattnet nedanför den enorma glaciären!

Vi körde sedan på ända fram till slutstationen och där var det ÄNNU häftigare! Här samlades alla isblock som kalvat från glaciären och var nu på väg ut i havet. Ganska kyligt på morgonen, för solen hade ännu inte tittat fram. En kopp kaffe och sen blev det en liten vandring för att se isblocken "längre bort". Nu började solen också titta fram och det blev magiskt när de kristallklara isblocken glittrade, både i vattnet och på land!

När vi sett oss mätta vände vi tillbaka. Första stopp blev Skaftafell. Här var det ett informationscenter, med möjlighet till mat och dryck, men det utgick även flera olika vandringsleder härifrån. Jag gjorde en tur på 3,2 km - mer fantastiska vyer, glaciärer och isblock! Kent kunde i alla fall njuta av solen, med ytterligare en kopp kaffe.

Vi fortsatte sedan "hemåt", med endast ett kortare stopp vid några märkliga klippformationer, där dvärgarna sjunger nedanför...?!

Vilken sagolik natur detta landet har. Lavaslätter, grässlätter, lupinslätter, berg i alla dess former - med och utan snö...osv. Massor med får och islandshästar har vi sett samt en tämligen exotisk Arctic fox som skrotade omkring bland lavan. Plus en säl som lekte bland isflaken!

Hemmavid sken solen från klarblå himmel och jag hade energi kvar för ytterligare en tur. Jag klev även denna dag upp för vår klippbrant bakom huset och gjorde sedan en makalöst vacker vandring över bergen och sedan ner till en väg som vi kollat ut innan och där Kent väntade med bilen. Jag valde dock att vandra sista biten mot affären, över ängarna. Dock mötte jag ett gäng får med stora horn, som blängde surt på mig. Jag hade ingen lust att kolla om de var folkilskna eller ej, så det fick bli landsvägen sista biten. Kent mötte upp mig vid affären och vi handlade kvällens mat. Gjorde också ett besök på byns systembolag - öppet två timmar per dag - för inköp av varsin isländsk öl.

Imorgon är sista dagen, innan hemfärd på onsdag. Vi ska alltså ta oss hela vägen tillbaka till Keflavik, för vårat bad i Blue Lagoon, som är bokat till kl 17.00! Flera stopp lär det bli, så det blir tidig start!

 Isflak, som fått ett lager med sot på sig...

 ...härstammande från detta hörn av Vatnajökul!

 Jökulsarlon - här samlas isflaken innan de flyter ut i Atlanten.

Helt otroligt att beskåda! Rätt som det är small det till och en bit lossnade!

De som ville kunde göra en tur med båten - som startade på land. Vi var nöjda med vad vi såg från land...

Levande material!

Helt glasklara issjok som glittrade i solen!

Väg A1, som vi färdats stor del. Så vackert!

Vid Skaftafell. Parkeringskortet låg kvar på Guesthouset, vilket var synd eftersom det så väl behövs just nu!

Elisabet på egen vandring, mot annan del av Vatnajökul!

Vid dessa märkliga klippformationer - Dverhamrar - sjunger dvärgarna.

Det blev ytterligare en solovandring för Elisabet, på helt grönklädda fjäll! Långt där nere väntar Kent!

Islandshästar - vad annars?

Och här bor vi och där högst upp vandrade Elisabet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar