söndag 12 oktober 2014

Malawi - Zomba!

Zomba - The first capital of Malawi until 1974!

I Liwonde hittade vi guesthouse för ca 50 kr för ett rum - med toalett, dusch och spegel! Första gången på hela resan vi åtnjuter detta!
Däremot var det dåligt med maten här. Fisken och kycklingen vi beställde blev inte mer än någon matsked sammanlagt. Vi fick äta oss mätta på ris. Detta är onekligen ett fattigt land - vår värdinna igår menade att en stor brist är att man inte undervisar i engelska förrän i de högre klasserna, då många redan slutat skolan - om de ens fått börja. Barnen behövs hemma för att jobba och kanske tjäna lite pengar.

Liwonde besöker man nog främst för dess nationalpark. Man bor då inte i själva staden - troligen var detta anledningen till det dåliga utbudet av både boende och mat. Staden var annars mer en liten förort, med dammiga vägar och folk som sitter och säljer grönsaker och begagnade kläder. Trevligt att strosa runt i - folk är vänliga och nyfikna och många händer ska skakas!

Vi åt en mättande, om kanske inte så näringsriktig, frukost vid busstationen. Mariekex och friterad potatis. Det blev stor buss till Zomba - känns trots allt lite säkrare, även om dessa bussar packas minst lika fulla och är minst lika slitna! Att resa sig från sitt trasiga säte vid framkomsten och inse att man är genomblöt - men inte veta av vad - är mindre trevligt! Lukten avslöjade snart att det var fisk - kunde varit värre!

Zomba ja! En stad i vår smak. Berg och grönska runt oss, typisk afrikansk mindre "stad" där vi bor Här finns en del att göra, så vi har beslutat oss för att bli här några nätter.
Vi började på ett billigt hotell, med utlovad wifi. HA! Den utlovade frukosten blev det inte heller mycket av. Men vi hade i alla fall ett ställe att sätta vår packning, medan vi letade efter något alternativ MED wifi.

Vi hittade ett backpackingställe innanför höga murar, en liten bit utanför själva downtown. Perfekt! Tält känns faktiskt som bästa alternativet, inte bara för att det är billigast, utan för att det är så skönt att ha sina egna saker. Vem vet när lakanen på hotellet verkligen byttes, menar jag... Eller vad som ligger i hörnet mellan säng och vägg...
Vi har lärt oss hur mycket luft i madrasserna vi ska ha och ser till att lämna ryggsäckarna i förvaringsrummet innan sängdags. Då är det helt ok med plats!

Det är dåligt med restauranger här - vi provade en av de två vi hittade igår. Uncle Dans´ ... Min vegetariska rätt var ris och ärtor. Dock har de mat här på hostelet, till helt ok priser. Inget kök för gästerna att tillgå, men inga problem att lägga saker i deras kyl. Frukost är inhandlat. Affärer finns det nämligen lite bättre utbud av. Dessutom frukt att köpa på gatorna - fast inte så billigt. Men jordgubbarna var goda!

Hiking på Zomba plateau blev det idag, torsdag! Guiden Isac, som också knäcker extra här på vårt hostel, mötte upp vid åtta. Taxikillen - Isac II - fick stränga order av Kent att köra lugnt och sansat upp till startplatsen för vår vandring. Det gjorde han.
Vi hade valt en sträcka som skulle ta ca fyra timmar. Isac kunde sin sak och sitt berg och ledde oss på små stigar upp genom djungeln och berättade om växter och djur - som vi i och för sig inte såg några. Det fanns en hel del importerade träd planterade här, bl a en slags tall från Kanada. Vi kände oss nästan som hemma i Stugan mellan varven!!
Ett vattenfall passerade vi, som torrperioden till trots hade vatten. Där blev det bad!

Man har också byggt en damm för att ta vara på vattnet från bergen. Tidigare räckte inte vattnet till att försörja hela staden, under torrperioden. Vi fick passera över denna - mot en avgift på ca 1.70 kr/pers...

Uppe på toppen hade vi utsikt över Zomba och omgivande berg. Lite disigt, men ändå en trevlig vy att äta sin lunchsmörgås till!

Hungriga och i stort behov av dusch landade vi på vårt hostel - tror vi klarade de fyra timmarna - trots mitt bad!

Fredagen är vilodag - i alla fall för vår del. Läste, bloggade, tog några trevliga promenader i omgivningen, bl a på golfbanan här. En torr, gräsfattig niohålsbana, med otrolig omgivning av bergen och - på närmre håll - stora, magnifika träd. Ett gäng arbetare var i full färd att SOPA gräsmattan fri från löv - och sedan elda upp dem. Antalet golfare var starkt begränsat, nog en stor utmaning att gå runt denna bana!

Vi antog sedan en annan form av utmaning - att hitta en restaurang med mat! Det är alltid ingredienser som saknas har vi lärt oss! Ex kunde jag inte serveras vegetariska rullar med tomat, lök, ost och sallat - vad som saknades här fick vi inte  På nästa restaurang skulle min vegetariska currysås bestå av ärtor...utan curry. Kändes lite trist. På tredje stället - och i princip det sista - kunde jag få min vegetariska currysås - dock utan curry, men med andra kryddor och flera olika grönsaker! Vi slog tilunt två! Kent fick en minimal hamburgare, mycket välstekt...

Lördag blev det botaniska trädgården. Antalet blommande blommor var väl inte så stort och egentligen var det mest en skog med träd av olika slag. Dock en trevlig stig att följa.
Det är nu riktigt varmt här och det går åt massor med vatten och cola. Mitt på dagen håller man sig helst i skuggan. Vi har lyckats placera vårt tält bra - solen kommer inte förrän framåt nio och försvinner sedan under tidig eftermiddag. Alltså har vi ganska svalt därinne!

MUMS!! Nygrillad majskolv vid busstationen i Liwonde

Ny port på hotellet i Liwonde ska det bli

En nalle till den lilla flickan vid bordet från oss... Då vill grabbarna ta kort på oss

På väg till Zoma, snart är bussen full med fisk, tuppar, majssäckar, bagage och människor.
Bettan är glad, men hon vet ännu inte att hon sitter på något som luktar "fisk", det kommer hon bli varse när hon kliver av bussen i Zoma ;)

Försöker hitta en liten lucka för att se ut bland allt bagage...

... nämen, se där har vi ju en!

Här eldas löven vareviga dag....

Strosat runt på landsbygden, nu en paus med vatten å jordnötter

Bettan: "Ska jag höra om vedcyklarna kan köra oss en bit upp på berget?"
Kent: (¤_¤)

Snart kommer maten... snart!

Jaha... Nu då?

På väg på vår hike med Isac. Första stoppet är detta urgamla träd. Här träffades man när det inte fanns vägar, alla visste var detta träd fanns.

Malawiska vildhallon... mmmmm...

Första mötet med en bäcköring i Malawi

Djungelstigar på väg mot vattenfallet och Bettans bad för dagen...

... men först känna på dom stora tallarna från Canada, ungefär som tallarna i stugan!

Nu kan vi höra vattenfallet bakom kullen...

YYEEEEEHAAAAAA!!!!

När skogsvakterna inte fått sin lön på fem år, satte dom eld på denna skog, de gjorde att dom till slut fick sin lön...!? 35 000 sq m skog försvann...


WOW! Im at the edge... AGAIN!

På väg till "Isacs view", men först ska stenen ut ur skon...

MALAWIIIIII - My Kingdoooom!!!
"Isacs view"
Thanks Isac for showing your place at ZOMBA PLATEAU!

Bröloppsplanering i Botaniska

Botanisk bro

Massa höstglöd!

Kjolproblem...

... men jag väntar så gärna... det gör man i Afrika... Väntar...

... medan kvinnorna fixar sina kjolar och hämtar ved!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar