måndag 6 oktober 2014

MALAWI - Monkey Bay!

Onsdag och tidig morgon. Kl 05 skulle bussen till Chipata hämta oss. Tro det eller ej - tjugo i fem stod där en minibuss och väntade. Snabba ryck! Minibussen tog oss bara till en grannlodge där vi fick byta till den riktiga bussen. Här hämtades också två holländska tjejer upp. Det visade sig att dessa också skulle till Lilongve i Malawi - perfekt, nu hade vi någon att dela ev taxibilar med! Brukar alltid bli någon sådan vid korsande av gränser!

Resan gick ganska ok - drygt två timmar tog det. Därefter kom då taxi nr 1 - en halvtimme till gränsen. Vi passade på att växla in våra zambiska Kwacha till malawiska Kwacha. En helt annan storlek på dessa pengar, nu talar vi buntar av pengar!
Gränspassagen gick ganska smidigt. Vi blev ebola"scannade" och genomsläppta. Visumen fick vi tjafsa lite om - Kent fick ingen stämpel och vi såg tur nog att vi bara fått 14 dagar. Detta ändrade passkontrollanten genom att kladda lite i passet, till 30 dagar. Hoppas nästa passkontrollant tycker det ser ok ut..
.
Nästa taxi till närmsta stad, där vi bytte till minibuss.  Alla våra ryggäckar (holländskorna var fortfarande med...) gjorde att bussen var mer än full. Vår stora säck åkte ut och in varje gång någon skulle av eller på. Tillslut placerades den i Kents knä. Vi satt som gjutna!

Framme i Lilongwe blev det minibuss, med stenhårt prutande svenskar och holländskor till hostel. Lite långt från city kanske, men ok. Alla rum var fullbokade, så vi plockade fram vårt tält. Hittade en plats bredvid en man i vår ålder, holländare även han, som var på VANDRING från Kapstaden till Kairo.

Därefter en promenad till stan för MAT - hungriga som vargar! Lite shopping till frukost och sedan hem igen. Staden var väl inte så mycket att hänga i julgranen - det som kallades "Gamla stan" var ett område med shoppingcenter osv. Sedan fanns ju området med marknaden förstås.
Ett dopp i poolen, dusch och planering runt fortsatta resan i Malawi.

Torsdagen bytte vi boende - från tält till rum. Inte för att vi sovit dåligt, utanför att morgondagen blir tidig och det är inte kul att plocka ihop ett tält och alla prylar i mörkret.

 Vi tog därefter en sväng ner på "stan" igen, dels för att växla pengar och dels för att handla lite matsäck till morgondagens resa till Monkey Bay, ca fem timmar härifrån.
Passade också på att äta lunch - en dyr pizzalunch blev det. Därefter gick en hel del tid åt att hitta en automat som gillade våra svenska bankkort. Gjorde t o m ett försök inne på bankkontoret, men det gick inte alls det. Nåja, vi fick våra pengar till slut, men tyvärr är maxbeloppet ganska lågt och vi ville gärna ha en större summa eftersom vi inte vet hur möjligheterna till automater är dit vi ska. Det löser sig väl på något sätt.

Fredag och tidig morgon - igen. Kl halvsju satt vi på bussen, vilket inte var av den nyare årsmodellen. Dessutom skulle all packning upp på bussen.. Bussen skulle avgå "när den var full", vilket beräknades bli runt sju, halvåtta. Klockan var väl närmare halvnio när vi kom iväg  men men... Resan gick direkt till verkstan. Fel på ett hjul. Bussbyte direkt. Alla av - med all packning - och på igen, med samma packning. Nu gällde det att komma på först för att få en plats - dessa räckte inte på långa vägar åt oss alla. Av någon anledning kom min man på först...

Resan tog tiiiiiiiid, många som skulle av och på, skulle kräkas eller kissa. För att inte tala om shoppa - alla skulle ha grönsaker med hem!
Någon timme före vår destination gick bussen sönder. Överhettad motor. Man kylde och kylde, tur nog fanns en pump att tillgå vid vägkanten.
Ett par timmar försenade var vi framme. Tre lodger tycktes finnas här. Vi valde, med egna utsedda guider, Monkey Bay lodge. Enda gästerna, men inte jättebilligt för det. Det fick bli tält. Ett lätt val eftersom trädgården var fin och utsikten över Malawi Lake magnifik!

Lördagen strosade vi runt i denna lilla by. Trevligt ställe, men uppenbart fattigt. Besökte också lodge nr 2, Mufasa lodge och pratade länge med den sydafrikanska kvinnliga ägarinnan. Imorgon flyttar vi dit - fick bra pris på rum där, eftersom hon just renoverade. Vi lär bli enda gästerna där med. Ruffigare, men en del trevliga klippor att klättra upp på, för att få lite ustikt över nejden.
Därefter var det hög tid för klippning för Kent. ca fem kronor!
Vid hemkomst blev det dusch för Kent - behövdes efter klippningen! När han var klar och strosade ut, iklädd en minimal handduk, mötte honom ett helt bröllopssällskap som dykt upp där för fotografering. Muntra miner och - självklart - mer fotograferande!

Söndag och tidigt uppe - som vanligt. Blåsigt! Det blev frukost inne i byn på trevligt ställe. Fast torrt bröd med stekt ägg var ju inte så kul...Visst ja - pommes frites var det ju också...
Rummet på nya stället väntade på oss. Ett härligt ställe i en vik med Malawisjöns blågröna vatten precis utanför. Det är såå lockande att bada, men vi avstår - trots att ägarinnan försäkrar att detta är en av få vikar som är fri från Bilharzia. Men som sagt - vi avstår. Valde att istället klättra omkring på klippblocken runt viken - underbar utsikt över både sjön och fälten runt omkring, där krokodilerna trivs - och flodhästarna också. Lunch blev det inne i byn, innan vi tog kväller utanför vårt rum.

Ett trasigt myggnät störde nattsömnen och tillslut plockade vi fram vårt eget. En del myggbett, eller om det nu är loppbett...
Frukostomeletten var helt ok. Minibussen kom samtidigt som vi var framme vid marknaden där den skulle avgå. Då bussen inte var full måste den fyllas. Detta innebar att den cirklade runtruntrunt tills den var just full - överfull!... 25 vuxna och fem barn... tangerade rekordet från Gambia!

Därefter tog det ca 1.5 timmar till Mangochi, där det blev bussbyte till Liwonde. Först försökte vi ta ut pengar. Detta har visat sig inte vara helt enkelt i detta land och vi lyckades heller inte.
Samma visa här i Mangochi - bussen cirklade runt i staden 45 minuter i jakt på passagerare. Kan detta verkligen vara lönsamt? Bensinen är inte speciellt billigt här.
Resan tog en timme. Trafiken är gles, många går eller den lycklige kanske cyklar.

På väg från Mfuwe till gränsen till Malawi blev det en poliskontroll... denna gång var det djurpolisen som kollade om vi hade någon apa i bakfickan!

Flickorna, Mica och Debora från Holland som reste med oss. Här poserande vid gränsen till Malawi. Fick snabbt veta att detta är STRÄNGT FÖRBJUDET!!!
Skämtade lite med den beväpnade soldaten, och vi blev snabbt goda vänner. Nästa gång vi kom skulle han ordna ett bättre fototillfälle!?

Första boendet i Malawi, Mabuya Camp... Ett rökboende, här var rökning tillåtet inne som ute... 

...vilket vi kan se på den gemensamma spis... Ett STORT minus från oss... 

...dock ett plus för trevlig personal, stor mysig hund...

... pool...

...och stuga, som vi sista natten flyttade in i.

Bussbyte efter fem min. Gissa vem som var på först??? Bettan befinner sig bakom den gröna väskan, de ska dröja ytterligare en kvart innan hon lyckas komma ombord.

Nytt stopp! Överhettad motor måste ju kylas.

Monkey Bay! Kan rekommendera detta boende, Monkey Bay Beach Lodge... 600 m från denna skylt!

Jäkla mysigt place å slappa på med med utsikt över Malawisjön

Slappa å jäsa kan man göra på restaurangen i Monkey bay med.... innan man får maten...

Mycket slappa blir de...

Sen rakning...

mera slappa...

Tjeeena bruden!

Bro bro breja stockar och stenar alla goda renar ingen slipper här fram, här fram förrän han säger sin käraste namn, vaaaaad heeeeeteeeer hen?

När nattvakten/bartendern smuttat för mycket i baren, blev det dags att visa sin förstfödde... å bjuda på både det ena å andra... Trevlig kille, men kommande natt blev vi nog utan nattvakt!

Trevlig lunchservering i Monkey Bay

Nästa boende blev Mufasa i Monkey Bay

Härlig väg till stället...

Framme!

En liten klättring på berget bredvid och vi fick se hela bukten...

 I bakgrunden presidentens sommarstuga...

Här lite mera zoom på presidentens sommarstuga.

Arbetarna på Mufasa hämtar vassen som dom sen bygger med. Här finns både krokodiler och flodhästar!

Myspys utanför vårt rum

Tack till ALLA i Monkey Bay, underbart ställe!
Nu drar vi vidare på nya äventyr med solcellsladdaren på ryggen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar