torsdag 1 januari 2015

Sydafrika - Hermanus, Stellenbosch & Franschhoek!

Denna annandag vaknade vi av att någon duschade våldsamt. Fel! Regnet vräkte ner! Vi åt vår frukost - tyst i huset, folk sov väl efter partyt igår - kl tre hörde Kent dem fortfarande. När vi var klara hade regnet upphört och molnen skingrades snabbt. Sol!

Vårt nästa stopp skulle bli Hermanus tänkte vi. Närmsta vägen dit gick via många mil på grusväg. Vi övervägde det hela, men tog den lite längre vägen - vi ville inte ha stenskott på bilen och undviker grusvägar när det går.

Hermanus är känt för att valarna går in här för att kalva. Dock var vi lite sent ute, december ska man ha väldig tur om man ska se någon. Det var dock en trevlig - och fullbelagd - stad. Vi hade en otrolig tur att få en natt på ett av backpackingställena. Hade gärna stannat fler nätter, men det var fullt. ALLT var fullt! Vi var runt till säkert tio olika guesthouse och hotell - allt "Fully booked".

Vi tog en promenad in till stan och satt en stund på en trevlig uteservering med en kall öl. Vägen tillbaka gick längs strandlinjen - en lång strandpromenad som följer kusten ca elva kilometer - om man går hela. Det gjorde inte vi. Det var så häftigt med dessa klippor som står i vägen för allt vatten som kastar sig mot dem! Gick inte att undvika att bli blöt och man fick passa sig för att gå för nära - det är kraft i dessa vågor!

En skön kväll på vårt boende - ett så trevligt rum, med egen toa och dusch! Dessutom lite avskilt. SYND vi inte kunde få en eller ett par nätter till...

Lördag morgon och vi kunde konstatera att detta backpackingställe inte skilde sig från de flesta andra - köket hur grisigt som helst, fullt med tomma flaskor, glas och fulla askkoppar runt poolen... Så SYND! Nåja, vi skulle ju vidare!

Vi valde att ta "the Whale route". Ett bra val! Väldigt vacker resa längs kusten, med alla häftiga klippor och faktiskt också en och annan delfin som skuttade där ute! Målet var Stellenbosch och väl där lyckades vi hitta ett hostel som kunde härbärgera oss mer än en natt - och till vettigt pris - och utan husdjur - och utan bar!

Vi gjorde en tur i den lilla staden - trevlig sådan, även om det var mycket turister. Lunch på ett ställe där Kent fick godaste burgaren hittills - påstod han.
Tog lite senare en aperitif på en bar inte långt från vårt hostel och intog sedan vår middag "hemma" - inköpt över disk på köpcentret. Billigare än restaurang, roligare än att laga maten själv. Fick sällskap av en tysk ung man, boende i Österrike, som pluggat här och nu var tillbaka för att gå på bröllop. Bytte tips och idéer om resande i här i Sydafrika. Trevligt!

I köket härskade en afrikansk familj som inte alls gjorde som vi - lagar enklast, snabbaste maten. De gjorde långkok, egen pommes osv - många firar tydligen julhelgen på detta vis - på någon slags hotell eller liknande. Trevligt och de valde också - till skillnad från många backpackers - att diska efter sig. Att de även tog hand om vår disk var ju bara ett plus!

Söndagen skulle vi ut och reka läget lite - boendeläget. Vi tog oss till Franschhoek, ca tre mil härifrån. En liten, söt stad - full med turister! Det innebar förstås att allt vad boende hette också var fullt - eller så hutlöst dyrt. Som ett sista försök letade vi upp ett backpackingställe, nån kilometer ut på vischan. Såå vackert det låg och det fanns rum för oss över nyår! Dessutom låg det granne med ett en fin vingård som lovade oss vinprovning på självaste nyårsafton!
Glada i hågen tog vi oss tillbaka till Stellenbosch och bokade upp oss där på sammanlagt fyra nätter - lite länge, men det fanns inte rum för oss i Franschhoek tidigare än så.
För övrigt blev det en promenad in till stan och inköp av mjukglass...två var....

Måndag. Skönt - så mycket är stängt på söndagar. Vi tog oss iväg till en vingård, Die Bergkelder, promenad på 10 minuter. Vi var inte ensamma om att komma på tanken att göra en rundtur i vinkällaren idag!
Vi var tidiga och hann göra en tur i deras lilla, men trevliga muséeum - lätt smuttande på ett glas vitt... kl 09 på morgonen...
Det ramlade sedan in mängder med folk och vi var nog minst 50 personer som tillslut utgjorde gruppen för vår rundvandring. Riktigt trevligt och intressant, även om produktionen just nu låg nere för alla arbetares semestrar.
I turen ingick en vinprovning av fem olika vinsorter.

Avslutningsvis blev det shopping. En flaska vitt och en julklappswhiskey till min man. Vi var mycket nöjda med förmiddagen.
Eftermiddagen blev det en promenad för att handla mat - inte lika rolig shopping kanske... Därefter tog vi det lugnt, det var så väldans varmt så man kunde knappt vara ute.

Tisdagen var vi väl egentligen klara med Stellenbosch, men vi hade ju ytterligare en natt här innan vi skulle vidare. Gjorde en vända i Botaniska trädgården - helt ok, men Uppsala har nog bättre... Lite strosande i stan, glassinköp osv. Därefter var det såå varmt, så vi återvände till vår bostad. Jag hann långt i min bok - jag som inte gillar deckare, plöjer nu Stieg Larsson på engelska. Fanns liksom inget annat att välja när det var dags för bokbyte igen. Men visst - den är helt ok, trots att det är en deckare...

Onsdag, ihoppackning och avfärd. Bara knappa fyra mil att åka hit till Franschhoek. Handlade nyårssupé med oss och åkte därefter till vårt backpackingställe Otters Bend, ca 700 meter från stan. Här är såå vackert med bergen, vingårdarna och päronlundar.

Vi lastade in vår mat i det redan fulla kylskåpet - de som kom efter oss lär fått problem! Rummet var inte klart än, men vi ställde bilen kvar och promenerade fem minuter till grannen - Mon Rochelle vinfarm. Här blev det vinprovning i den vackra miljön. Fyra viner fick vi smaka. Trevligt!

Vandrade därefter vidare ner till "stan". Denna lilla stad består av en huvudgata, där allt finns - och det mesta är turistanpassat, både urval och priser. Därför valde vi att inte äta lunch på restaurang, utan köpte oss lite färdigmat i affären. Intogs i en trevlig liten trädgård.

Vi kände oss därefter nöjda - och varma - och vände tillbaka till vårt boende Rummet var nu klart, fint litet rum med egen toa och dusch. Ja, toan var väl lite trögfungerande, men min make meckade lite med den. Nu funkar det hyfsat. Ett dopp i din pyttelilla poolen var ljuvligt.

Vi strosade runt lite bland alla päronträden och satt en stund på den trallbelagda altanen. Därefter intog vi vår nyårssupé just ute i päronlunden, i sällskap av två hönsfamiljer som var väl påflugna. Kent matade dem med korvskinn. Vi var klara precis när solen dalade!
Att tro att vi skulle vara vakna till tolvslaget var det ingen av oss som trodde. Vi sov gott då - och raketerna uteblev också, skönt!

Nyårsdagen var vi tidigt uppe - förstås. Fick tips av en kvinna i rummet bredvid att göra en tur upp i bergen och ner i dalen på andra sidan för att titta på fruktodlingarna. Det gjorde vi - vackra berg och häftiga fruktodlingar - mest äpple - som sträckte ut sig i dalen! Turen blev ca 12 mil innan vi var tillbaka - en trevlig dagstur!

Därefter tog jag mig för att skura vårt tält och våra luftmadrasser! Möjligen att vi kommer använda dem någon gång till innan hemresan, men det gör ju inget. Tältet var ganska smutsigt, främst efter vår regniga natt i Lesotho och jag skurade och skurade - i gassande sol. Jösses vad svettig jag var när jag kände mig klar. Kent jobbade med att ladda upp bilder till denna blogg - nät fanns bara precis utanför kontoret och det fanns absolut inga stolar att sitta på, så han slog sig ner på en brädhög...

Avslutade kvällen med en vända in till stan för att fylla på vattenförrådet - det är så vansinnigt varmt här. Vi skulle också reklamera två olika köttprodukter Kent köpt till igår (tur vi hade mat så han blev mätt ändå)! Det gick bra, vi fick pengar tillbaka och nya köttprodukter kunde införskaffas :)
Till sist öppnade vi också gårdagens lilla champagneflaska, som vi helt enkelt somnade ifrån :)!
Gott Nytt år!

Man blir inte sjöman för att man har vågor i håret...

Råttorna är en del här i SA...och STORA!
(tror att det är en Klipphyrax (Procavia capensis) som är en däggdjursart i familjen hyraxar och den enda arten i släktet Procavia. Tidigare har den kallats klippdasse och klippgrävling.)

Vågskådespel som var mycket häftigare än fyrverkerierna på nyår

En härlig plats att se detta vidunderliga fenomen på

Finns det hjärterum, finns det stjärterum!

Vackert!

Skål då!

Två gamla kommunalare (en med spade, en utan) snackar guldgrävning

Dags då för lite smuttande...

En liten tunna tack! 12000 tunnor i detta rum, 12000 i nästa rum...
För kännedom: Die Bergkelder var först i världen med "små" tunnor...

... tidigare var det bara stora tunnor som gällde

Framme vid huvudaktiviteten...

... man ska snurra, rulla å vrida på glaset, lukta, lukta... ta en klunk, sen snurra, rulla å vrida på vinet i mun... sen spotta... MEN, jag är inte den som spottar inte!

Tillbaka i den gamla källan där bara kvarglömda flaskor finns, vissa är 40 år gamla!

Den har jag "rullat" i min mun!

Bettan i julklappstagen.... hmmm, undrar vad det blir?

En Black Bottle fick jag i julklapp! Tack älskling!

Botanik i trädgården

Ny vinprovning...

Nu ska vi se.... snurra, rulla å vrida på glaset, lukta, lukta... ta en klunk, sen snurra, rulla å vrida på vinet i mun... sen spotta... MEN, jag är inte den som spottar den här gången heller!

I love vinprovning!!!

Ska vi plocka päron

Här i vår stuga på Otters Bend, ska vi fira nyår...

Gott nytt år...

36 gr, då behöver man svalka skinnet lite i poolen

Middag bland päronträd och hönor

Ny kompis

Släktingar som busar på gatan

Djupa dalar... alldeles för nära vägen!!!

Franschhoek sett uppifrån berget

Till sist vill vi önska ALLA våra läsare, familj, släkt, vänner, kollegor, chefer ett riktigt GOTT NYTT 2015!

2 kommentarer: