söndag 10 oktober 2010

Algeciras och Gibraltar oktober 2010!

Algeciras är en hamnstad i Andalusien på Costa de la Luz i södra Spanien, och ligger cirka 15 kilometer från Iberiska halvöns sydligaste punkt och cirka 10 kilometer från Gibraltar. Algeciras har en av världens mest trafikerade hamnar med mycket trafik till och från Afrika tack vare sitt läge. Det finns regelbundna färjelinjer till både Tanger i Marocko och den spanska enklaven Ceuta på andra sidan Gibraltar sund. Just denna tripp över sundet, Tanger - Malaga,  kommer vi att göra snart när vi ska resa i Marocko, eftersom vi då flyger hem ifrån Malaga.
På väg med tåget från Ronda till Algeciras såg vi massor med kraftledningsstolpar som hade plattor på toppen, där storkarna kunde bygga sina bon.

Framme i Algeciras, dags att leta upp ett bra och billigt boende. Dagens utflykt är "La Línea de la Concepción" (La Línea i dagligt tal). Det är en ort i Cádizprovinsen, Andalusien, Spanien. Staden gränsar till Gibraltar (Storbritannien) som det finns starka ekonomiska och sociala band med.

Men först en koll på hamnen och den lille havfruen i Algeciras.

En rejäl biff måste jag ha till frukost innan vi beger oss till Gibraltar. Jag försökte själv beställa denna gång medans Bettan vänta utanför. Det slutade med att jag hade beställt en biff på 1 kilo av det finaste köttet dom hade... för 40 euro!!! Tur att Bettan kom och redde upp det hela. Det slutade med att jag fick två förrätter, en"normalstor" biff med pommes, sallad och öl och efterrätt för ca 8 euro. Hade varit kul att få smaka lite på kilosbiffen!

När vi kom fram till gränsen La Linea för att gå in i Gibraltar, så var det rött ljus... ett flygplan höll precis på att landa. Gränsen bestod av världens största övergångsställe -en start och landningsbana!

Mitt ute på landningsbanan på väg över till Gibraltar Town.

Det första man ser när man kommit över landningsbanan är, "Cradle of History Monument" som representerar vissa perioder av Gibraltars forntida historia i form av berget på Gibraltar. Det visar bl a en skalle av en neandertalmänniska som hittades här, samt en bild av ett ankare som representerar slaget vid Trafalgar.

Gibraltar Town. Sååå... turistiskt! Här blev vi inte kvar så länge. Vi sökte oss ut från stan för att hitta en bra väg för att bestiga berget.

Den här trappen kanske leder upp på berget?

Japp! Vi hitta rätt. Här uppe var det en fantastisk utsikt över sundet. Det går även att åka linbana upp. Det gjorde vi i Libanon, och det gör jag aldrig om igen... som ni vet!

På väg ner, trångt, trångt.

Prince Edwards road. Undrar om det finns en "The Duke of Kent road"?

Tillbaka över flygfältet...

... med "The rock" i bakgrunden

... och in till Algeciras, Spanien igen... två länder på en fm!

mmm.... Marabou!!!

Lite vila för tassarna efter en lång dag med bergsbestigning i England.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar