Hela turen gjorde vi med dom lokala allmänna bussarna, förrutom över sundet, där vi åkte med en liten färja som gungade rejält i 10-12 meters vågor (film på det kommer snart), i det hårda vädret över sundet.
Vi besökte alla städernas medinor, alla olika men ändå lika, vackrast var den i Chefchaouen.
Bakom varje hörn fanns något nytt att upptäcka. Det kändes som vi var tillbaka i medeltiden med kycklingar som nackas i köttstånden, åsnor som springer förbi fullpackade på ryggen för varuleveranser, krydd- och fruktförsäljare som bygger härligt vackra skulpturer av det dom säljer.
Bodde gjorde vi oftas i en Riad i medinan. Riader är gamla rikemanspalatser som oftast har renoverats om till boende med fantastiska lägen, och som finns överallt. De rika köpmännen byggde sina privatpalats kring vackra innegårdar med fontäner och växter. Att sitta på Riadens takterass, och lyssna på böneutroparen från minareten är en upplevelse i sig, särskilt tidigt på morgonen.
Alkoholen var inget problem i Marocko, eftersom den var mycket svår att få tag på. Marockansk whiskey fanns det i alla fall, och den fick vi tag i överallt, den är mycket beroendeframkallande, kanske beroende på den höga sockerhalten...? Gör din egen Marockanska whiskey, styrkan varierar beroende på område, i bergen är det vanligtvis mycket starkare och sötare än i städerna. Här är ett bland många recept.
• Koka upp en kanna grönt kinesiskt te (kinesiskt gunpowder rekomenderas). • Lägg i kvistar med färsk mynta (spara några till varje glas) och blanda i minst tre matskedar socker. • Låt dra i ca 8-10 minuter.
• Servera med några myntablad, gärna i marockanska teglas. (OBS: Glöm inte att borsta tänderna efteråt)
Här på väg över High Atlasbergen i Marocko - Snart framme!
High Atlas besteg vi när vi kom till Marrakech, men det ska jag berätta mer om längre fram.
Jag kommer att berätta lite mer om varje stad/by vi varit i på denna resa här på bloggen framöver, innan vi åker till Etiopien om 6 veckor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar