Egyptiska museet som byggdes 1902 och invigdes med namnet Kairos museum, som ligger vid Tahrir-torget i Kairo, vilket vi besökte när vi var där.
Vi reste från Kairo, ner genom Libyska öknen och vidare till Luxor för att sen resa tillbaka till Kairo via Röda havet, med kommunala färdmedel i april 2010.
När vi åkte med bussen från Farafra och Dakhla oaserna och mot Asyut, så kom det fram en pistolbeväpnad vakt till oss och frågade vilket land vi kom ifrån. Som frågetecken satt vi där och fick inte veta så mycket mer om varför frågan ställdes.
När vi anlände till Asyut så stod polisen utanför bussen och väntade. Vi hälsade, dom hälsade, varefter dom följde efter oss utan att säga något. Bettan gick in på dass och pudrade näsan, och när jag stod där och vänta så kom poliserna fram till mig och höll ett förhör med mig om varför vi var i Asyut, sen följde dom oss i hasorna hela tiden.
Vi kunde inte gå en meter utan att dom var efter oss. Denna påpassning gjorde att vi blev tvungna att lämna denna stad som vi tänkt stanna i ett dygn. Vi blev eskorterade till tågstationen och in bakom luckorna där dom ordnade biljetter åt oss.
Folket var mycket intresserade av oss, (mig, inte så mycket Bettan) ungdomar ville bli fotograferade tillsammans med mig, föräldrar ville att deras barn fotograferades tillsammans med mig, folket vinkade, pekade, skrek och tjoade var vi än gick.
Hela tiden så var polisen mycket trevlig mot oss, trots att jag visade tydligt hur irriterande jag var över detta -att inte riktigt förstå varför vi inte fick gå vart vi ville. Senare fick vi veta att det fortfarande förelåg en risk för svenskar att befinna sig i denna stad, och polisens uppgift var att skydda oss mot något ev attentat. Sju månader innan vårt besök så fick inga svenskar komma hit alls.
Polisbevakningen i Asyut. Strax anlände även en polisbil som fanns tillhands så länge vi var kvar.
Vita öknen, som är ett område i Libyska öknen
Kväll i vita öknen
Natt i vita öknen, endast ögonen efter ökenrävarna syns, som smyger runt för att hitta lite av våra matrester. Ökenräven kallas även för Fennek och är en art inom rävsläktet Vulpes.
Den vita öknen i Egypten består av kritstensformationer, som slipats av sandstormar.
Nu j-vlar ska den ner!
KENT! Sluta larva dig, och kom ut därifrån NU!
Jo, snälla Bettan! Kan jag inte få knuffa ner den me?
Den berömda chackpjäsen Hästen i bakgrunden
Matlagning i öknen
Egyptiska pyramiderna i Giza!
Den högsta av pyramiderna kallas Cheops eller Khufu och mäter 146 meter ovan marken. Den består av ca 2,5 miljoner (!) stenblock. Keops var namnet på den andra kungen i den andra dynastin, och Keopspyramiden byggdes för att tjäna som hans grav.
Snorkling i röda havet
Bananplantage utanför Kairo.
Vi fick tillåtelse att gå in och äta på en närliggande servering, utanför så patrullerade polien tills vi kom ut igen. Maten var helt fantastisk. Visste inte vad vi beställde eftersom språket inte synkade så bra, men mat fick vi... i massor, för bara några få spänn.